Montáž závěsného WC značky Jika

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
16. 5. 2018
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Ve videu sledujte montáž závěsného WC od výrobce JIKA s označením Lyra Plus. Montovat budeme WC na rám Geberit duofix, který je obložen keramickým obkladem RAKO. Dozvíte se také, jaké nářadí je pro montáž potřeba a jak si počínat při rozměřování trubek.

Pro obezdění Geberitu jsme použili širší tvárnice, než bychom měli a hned na začátku instalace jsme se tak dostali do menšího problému. Protože nebylo možné použít standardně dodávané potrubí pro přívod vody, odvod splašků ani kotvicí závitové tyče. Situaci jsme ale vyřešili poměrně snadno zakoupením stejných komponent v prodloužené variantě.

Potřebné nářadí

Pro montáž závěsného WC potřebujeme vodováhu, metr, tužku nebo fixu, nástroj na zkrácení plastového potrubí, nůž, klíč pro dotažení matic a mazadlo na kanalizační potrubí. Kromě závěsného WC jsem zakoupil také ovládací tlačítko Sigma a zvukoizolační vložku, kterou umístíme mezi WC a obklad.

Montáž závěsného WC značky Jika
Reklama

Změření a úprava délky plastových trubek

Na začátku si musíme změřit potřebnou délku plastových připojovacích trubek. Jednou z možností je připojit potrubí k WC a následně ke Geberitu a potřebnou délku změřit. Na trubku pro odvod splašků nasadíme gumové těsnění, které potřeme mazadlem. Potrubí s těsněním připojíme na závěsné WC. Na zadní stěnu WC můžeme přiložit metr nebo vodováhu a udělat tužkou či fixou rysku.

Montáž závěsného WC značky Jika

Stejně budeme postupovat v případě měření délky u potrubí sloužícího pro přívod vody.

Reklama

Měření hloubky potrubí

Hloubku potrubí pro připojení do zabudovaného Geberitu změříme tak, že z Geberitu odstraníme zátky. (Přečtěte si, jak obezdívali Geberit svépomocníci Alena s Davidem.) Připojovací potrubí opatříme mazadlem a vsuneme do otvorů. Rovnoběžně s obkladem na potrubí zakreslíme rysku. Vzdálenost mezi oběma ryskami změříme, o naměřenou hodnotu obě trubky zkrátíme a nožem začistíme řez.

Montáž závěsného WC značky Jika

Poté si připravíme závitové tyče, které by měli z obkladu vyčnívat délkou přibližně o 2 cm větší, než je hloubka montovaného WC.

Reklama

Nasazení WC

Za WC nyní nasadíme zvukoizolační vložku, do toalety připojíme obě potrubí a po nanesení maziva na druhý konec potrubí nasadíme WC na zabudovaný Geberit a pracovně připevníme maticemi s dodanými podložkami. Na WC položíme vodováhu a po vyrovnání do vodováhy obě matice přitáhneme. Na závěr je opatříme plastovými kryty. 

Montáž závěsného WC značky Jika

Napuštění nádržky a nasazení tlačítka

Z nádržky odstraníme ochranný plastový kryt. Otočením kohoutu do ní napustíme vodu a spláchnutím prověříme, že vše funguje a správně těsní. Po rozbalení tlačítka Geberit Sigma vyjmeme z balení upevňovací rámeček, který ke Geberitu připevníme pomocí dvou stavitelných úchytů. Dále nasadíme obě tyčky tlačítek, se kterými je po nastavení odpovídající délky nutné otočit vpravo. Po správném otočení uslyšíte cvaknutí. Ze spodu nasuneme na upevňovací rámeček tlačítko a na toaletu namontujeme zakoupené prkénko. Podívejte se, jakou koupelnu si vybrali svépomocníci Mirek s Lucií.

Montáž závěsného WC značky Jika
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací