Průvodce zasklením oken

Autor: Otherm (8 příspěvků)
7. 5. 2018
0 komentářů
Průvodce zasklením oken
Příspěvek stavebníka
Zasklení tvoří většinu plochy oken, proto má i zcela zásadní vliv na jejich vlastnosti. Ať už řešíte bezpečnost, izolaci před venkovním hlukem, nebo objem světla a tepla, které využijete pro vytápění interiéru, vždy je potřeba dobře zvážit volbu zasklení.

Výběr oken

Řada lidí vybírá okna výhradně dle materiálu a dlouho pečlivě zvažuje, zda plastová okna budou lepší než dřevěná nebo opačně. "Z hlediska izolačních vlastností je úplně jedno, jaká okna si pořídíte, protože všechna moderní okna na trhu musí splňovat příslušné normou dané požadavky," vysvětluje Ing. J. Korbelář z OTHERM okna. Na funkčnost a vlastnosti oken má vliv jak použitý profilový systém, tak izolační zasklení. Laicky řešeno, čím jsou okna větší, tím má zasklení na vlastnostech větší podíl. Dříve než podrobněji rozebereme druhy izolačních zasklení, je potřeba připomenout pár důležitých detailů. Velikosti by měla být přizpůsobeny statické vlastnosti oken. Někteří dodavatelé orientovaní na nízké ceny, aby ušetřili, se mohou uchýlit k tomu, že dodávají okna s tenčími skleněnými tabulemi. U velkých prosklených ploch to ale může být zrádné. Obecně platí, že podle plochy zasklení by měla být z hlediska statiky přizpůsobena i tloušťka tabulí. Stručně řečeno, čím větší zasklení, tím silnější tabule. Moderní izolační zasklení by také mělo mít teplý meziskelní rámeček. Ten výrazně ovlivňuje rosení oken a vznik proužku kondenzátu v dolní části skel. Typů teplých plastových nebo kompozitních rámečků je více typů.

Tepelně izolační vlastnosti

Všichni výrobci setrvale usilují o zlepšení tepelně izolačních vlastností rozhodujících pro užitkovou hodnotu oken během celého roku. Izolační dvojsklo je dnes pomalu překonanou záležitostí, i když své místo v nabídce má stále. "Tam, kde nejsou náročné povětrnostní podmínky a požadavky na tepelnou úsporu, přinese úsporu za teplo a bude dobře sloužit i izolační dvojsklo," říká Ing. Korbelář z OTHERMU. Pro novostavby je však trojsklo už bezpochyby nutným standardem.

Využití slunečního tepla

V honbě za skvělou tepelnou izolací se někdy zapomíná na další důležité vlastnosti zasklení, a to jsou tepelné zisky. Hlavně na jaře a na podzim může slunce prohřát interiér zadarmo, jen tím, že zasklení pustí do bytu dost tepla. Při volbě izolačního zasklení je proto třeba brát v úvahu i tyto vlastnosti, které jdou z fyzikálního principu proti tepelné izolaci - tedy tomu co nejvíce tepla zadržet v interiéru. Solární zisky jsou mimořádně důležité u pasivních domů, kde se započítávají do celkové tepelné bilance. Typ izolačního zasklení z hlediska prostupu tepla a solárních zisků by měl být detailně vyřešen již ve stavebním projektu.

Reklama

Stínění

Jižně orientované místnosti mohou v horkém létě trpět nadměrný přehříváním interiéru, vhodné stínění je tak třeba řešit nejlépe s rovnou s novými okny. Navíc, někdy je to nutné, takovým případem je instalace venkovního stínění - rolet a žaluzií pod omítku. Pokud dojde na instalaci těchto prvků až později, nevyhnete se dodatečným zednickým pracím a může být problém i s ovládáním a sladěním funkce i designu. "Výhodou řešení oken i stínění od jednoho dodavatele je i to, že záruku vám poskytne jeden dodavatel," vysvětluje Ing. Korbelář.

Zvuková izolace

Stále přetrvávajícím mýtem je, že pořízením trojskel si zajistí lepší zvukovou izolaci interiéru, to ale není pravda, protože běžná trojskla zvuk netlumí výrazně lépe než dvojskla. Zvuková izolace se řeší speciálním zasklením s rozdílnou tloušťkou skleněných tabulí, navíc s rozšířeným meziskelním rámečkem a v případě větších nároků i pomocí skelněné tabule spojené speciálními fóliemi. Zvukovou izolaci vždy raději proberte s odborníkem od dodavatele, který vám vysvětlí možnosti a měl by navrhnout řešení přesně pro váš projekt.

Bezpečnost

Hodláte-li chránit okna před násilným vniknutím nebo rozbitím, pak je třeba zvolit i speciální zasklení. I když bezpečnost oken je třeba řešit komplexně a speciální prvky by mělo mít i okenní kování. V každém případě speciální zasklení pro zvýšenou bezpečnost proti násilnému vniknutí je řešeno pomocí integrovaných bezpečnostních folií přímo mezi skleněnými tabulemi. Ochranu dětí při rozbití oken představuje kalené sklo, které netvoří ostré úlomky. Nepodceňujte při výběru oken volbu zasklení a v případě, že potřebujete speciální vlastnosti nebo řešení na míru, poraďte se s odborníky, jaký typ zasklení je vhodný právě pro vás.

Reklama

Galerie

Průvodce zasklením okenPrůvodce zasklením okenPrůvodce zasklením okenPrůvodce zasklením oken
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Otherm (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama