Z čeho jsme postavili a proč...

Z čeho jsme postavili a proč...
Příspěvek stavebníka
Z čeho ten dům uděláme?  Co jsem od domu očekával: Akumulační schopnost, difuzní otevřenost, dobrou zvukovou izolaci, jednoduchost, bez nutnosti dodatečně izolovat a vejít se do NZÚ.

Tak jsem se od masivního dřeva, přes dřevostavbu, Ytong, VPC s izolací dostal až k Heluz 2in1 500mm. A výsledkem je naprostá spokojenost, další dům bude buď ze dřeva (neplést se dřevostavbou, to je dřevěný rám, spousta osb desek, vaty, fólií, a dalších plastových doplňků) nebo opět tato cihla. Z čeho se tedy stěna skládá a jak funguje: zevnitř vápeno-sádrová omítka(20mm), cihla(500mm), tepelně-izolační omítka(20mm), silikátová tenkovrstvá omítka(3mm). No a funguje to tak, že je to několik desítek tun pálené hlíny, která akumuluje teplo či chlad, pohlcuje či uvolňuje vlhkost, jde do ní vrtat a hlavně izoluje. 

Okna a dveře

Je dnes reletivně snadná otázka, zadáte parametry a zaplatíte. Trochu mě mrzelo, že jsem z důvodu solárních zisků nemohl použít 4 komorová skla, kde jsou ty dvě vnitřní komory místo skla dělené fólií, tj. skla jsou o proti trojsklu lehčí a lépe izolují, jen mají o něco menší solární zisky.  

Strop a střecha

Jeden z největších chladičů domu a místa pro to, kde nasekat chyby. Zvolil jsem materiály, které všichni doma máme, ale moc neznáme, a ani moc architektů či projektantů RD s nimi moc nepracuje a nezná. Stříkaná PUR pěna. Pro mě a většinu světa již 30-40 let nejlepší izolant, a pokud to berete jako nějaký můj subjektivní názor, tak se ptám, co nás všechny dělí od pěkně vychlazených, či na kost zmražených potravin??? Ano, v lednicích a mrazácích nenajdete vatu, foukanou celulózu, polystyren (pár lednic zkusilo), ale tvrdou PUR.

A na čem skoro všichni spíme? Molitan( měkká PUR).  Takže strop a střechu jsem pojal jako celek. I-OSB nosníky 350mm tvoří nosné jádro, shora pobito prkny, na ně pojistná izolace(asfalt pásy) a na to 30mm nástřik tvrdá PUR ošetřeno UV stabilním lakem a zasypáno drcenou břidlicí.

Mezi IOSB 35cm měkká PUR, a zaklopeno reflexní hliníkovou parotěskou, pak 12-15cm mezera, prkenný rošt zavěšen na plechové packy, na něj 40mm slámový Ekopanel a finální strop z palubek 12mm. Mezeru mezi folií a ekopanely jsem použil pro vedení elektiky a vzduchotecniky, a další funkce by měla být, že by se zde mohl projevit "reflexní" účinek folie a odrazi řást infrazáření(tepla) zpět domů. Někde jsem vyčetl min 10cm

Reklama

Podlaha

Opět z výpočtú na NZU 250 mm polystyren, na to podlahové topení a celé zalito 80mm Cemflow směsí (levnější by byla betonová mazanina, ale vlastnosti je jako BMW a Trabant). Podrobnosti o tepelných vlastnostech se rozepíšu později, ale cihly uvádí každý výrobce, lze jednoduše porovnat, PUR/Polyš také, okna skla také. Co je trochu opomíjené, a co mě stálo předělání projektu z Ytongu na  cihlu(ale teď jsem rád), jsou ochrana proti hluku

Jsme v ochranném pásmu železnice (se schválením od SŽDC a Drážním úřadem nebyl žádný problém), ale od r. 2014 myslím, je pro získání stavebního povolení potřeba splnit  hygienické normy na prostup zvuku (nechat vypracovat Hlukovou studii), kde Ytong neprošel.  Je to pochopitelné, lidi si postaví dům u trati a pak by vyžadovali, aby jim někdo postavil protihlukovou stěnu.

A základy

To je základ, polovina domu podsklepena - žb monolit, statik spočítal, nakreslil a  profíci postavili, do toho jsem se nemotal. A jak je vidět, máme pod domem "atomový bunkr" :) zbytek pasy 2,4 -2m železem, poté deska opět vyvázaná a napojená na pasy, to celé i se stropem sklepa zalito betonem.  Nemáme tu ideální podloží, po provedení HG posudku doporučeno založení min do 1.6m , tak jsem na základech nešetřil. Přeci jen, jsou to zákady. Sklep neni nějak izolován, žb konstrukce spočítána na velikost trhlin tak, aby xyepxová(krystalizační ) příměs do betonu zabránila pruniku voby i při vzniku těchto mikrotrhlin, tedy komplet suchý sklep

Náklady

Název položkyCena
Palubky 130m2
25 000 Kč
Ekopanely 130m2 s veškerým montážním materiálem
35 000 Kč
Okna, dveře
198 000 Kč
Izolace a UV ochrana střechy, tvrdá PUR
124 000 Kč
Izolace nezi I-OSB měkou PUR
114 000 Kč
I-OSB nosníky - 230m
55 500 Kč
Dřevo na střechu: pozednice, dva nosné trámy, prkna
26 000 Kč
Věnce, železo beton, čerpadlo
50 000 Kč
Cihly Heluz, vnitřní překlady, doprava
350 000 Kč
komplet ŽB konstrukce sklepa a deska
890 000 Kč
Celkem1 867 500 Kč
Reklama

Přílohy

Rozpočet cihel ze stavebnin
rozpocet-zakaldy.xlsx
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jurajda & Zuzajda
Jurajda & Zuzajda (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama