PUR pěna nebo polystyren: čím zateplit stavbu?

Autor: Chytrá pěna (3 příspěvky)
Kategorie: zateplení domu
21. 2. 2018
0 komentářů
PUR pěna nebo polystyren: čím zateplit stavbu?
Příspěvek stavebníka
Výběr kvalitních materiálů je při stavbě domu klíčový. Při výběru izolací to platí několikanásobně. Existují různé druhy izolací, které se liší vlastnostmi, odolností i životností. Podívejme se, jaké jsou rozdíly mezi polyuretanovou pěnou a polystyrenem.

Polystyreny vznikají polymerací styrenu a pentanu, který se nejčastěji vyrábí z ropy. Ve stavebnictví používáme více druhů, které se liší vlastnostmi od součinitele tepelné vodivosti až po hodnotu zátěže při 10% stlačení.

Snadná aplikace, krátká životnost

Nejčastěji se používají EPS a XPS polystyreny. Pro výrobu EPS polystyrenu se napění perly s přidanými retardéry hoření, aby materiál nehořel. Buňky obsahují vzduch, který je skvělou tepelnou izolací a díky uzavřené buněčné struktuře mají malou nasákavost. Polystyren XPS se vyrábí z polystyrenového granulátu a od EPS se liší vysokou pevností v tlaku, takže je možné jej použít při izolaci základů, základových desek, ale také v suterénu a v místech, kde se polystyren může setkat se zeminou či vodou. Jeho nasákavost je nulová a je odolný vůči teplotním výkyvům. Polystyreny jsou oblíbeným izolantem pro svou finanční dostupnost a snadnou aplikaci. Mezi jejich hlavní nevýhody patří kratší životnost a také drolení, pokud je materiál vystavený UV záření. Často také dochází ke vzniku skulin v jednotlivých vrstvách izolace, kterým může teplo unikat.

Dokonalá vrstva bez spár

Polyuretanová pěna vzniká přímo na místě aplikace reakcí vícefunkčních isokyanátů s polyalkoholy. Několikanásobně nabývá na objemu a skvěle tak zakryje jakoukoliv skulinu, vytvoří souvislou vrstvu a snadno se nastříká i do hůře přístupných míst. Podobně jako u polystyrenu existuje více typu, které se liší vlastnostmi. Měkká PUR pěna má otevřenou buněčnou strukturu a snižuje zvukový prostup. Tvrdá polyuretanová pěna má buněčnou strukturu uzavřenou a je nenasákavá. Pěna má nízkou hmotnost a dodatečně nezatěžuje konstrukci, nanáší se také v tenčí vrstvě než ostatní běžné izolační materiály. Díky tomu lze pomocí polyuretanové pěny izolovat celý dům od základu až po střechu, na kterou se vyrábí speciální pěna o vysoké hustotě, což umožňuje její pochůznost.

Reklama

Doživotní trvanlivost

V porovnání s polystyrenem je polyuretanová pěna o mnoho odolnější, téměř neubývá a své izolační schopnosti neztrácí po několik desítek let. Pěna má nulovou potravinovou hodnotu a proto jí hlodavci neprokusují, neplesniví a dá se recyklovat. Nevýhodou polyuretanové pěny je, že si ji nemůžete nanést sami, ale musíte její aplikaci přenechat školenému aplikátorovi. Má to ale své opodstatnění, profesionální aplikátor dodržuje všechny bezpečnostní a hygienické standardy, díky kterým jsou výjimečné vlastnosti polyuretanové pěny zaručeny. Certifikovanou aplikaci zajistí například společnost Chytrá pěna, která nabízí i poradenství a návštěvu technika zdarma.

Návratnost investice

Častým argumentem, který svědčí proti polyuretanové pěně, je její vysoká cena. Úspora na zateplení je ale tak vysoká, že se celá investice do 3-5 let od aplikace navrátí. A protože pěna vydrží několik desítek let bez doplňování i vyměňování, ve finále vyjde levněji než polystyren, který se postupem času drolí a ztrácí izolační vlastnosti.

Galerie

PUR pěna nebo polystyren: čím zateplit stavbu?PUR pěna nebo polystyren: čím zateplit stavbu?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Chytrá pěna (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací