Tipy a triky: Problematika oken a vytápění domů

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
7. 12. 2017
0 komentářů
Tipy a triky: Problematika oken a vytápění domů
Příspěvek stavebníka
Nejvíce tepla uniká z bytů okny, to je známý fakt. Vyplatí se ale investovat do super úsporných oken? Na co bychom měli myslet po výměně oken?

Kolik tepla uspoří nová okna?

Zcela přesnou odpověď nelze dát, protože úsporu ovlivňuje více parametrů. V případě výměny oken platí, že čím více okny táhne, tím více je efekt nových oken patrný a úspora za vytápění může být například až 25%. "Nová okna s izolačním zasklením přinesou změnu k lepšímu prakticky vždy. I když stará okna ještě dobře slouží a citelně jimi netáhne, unikne přes ně přirozeně asi o polovinu tepla více než okny s izolačním dvojsklem," říká Ing. Korbelář z VEKRY. Pokud si pořídíte okna s trojsklem je prostup tepla okny ještě asi o desetinu nižší. Očekávaná úspora tepla nezáleží jen na parametrech oken, podstatný je také provoz v bytě a zvyklosti jeho obyvatel. Jak dosáhnout maximální úspory si povíme později. Jak ale připomíná odborník z VEKRY, "v bytě s novými okny, který není vybaven rekuperací vzduchu, je třeba myslet na odstranění přebytečné vlhkosti z interiéru." Vlhkost totiž může způsobit řadu nežádoucích jevů, nejen rosení oken, ale zejména výskyt plísní.

Jaká okna si pořídit?

Plastová okna patří sice mezi cenově příznivé produkty, ale pokud si pořídíte špičková tepelně izolační plastová okna, musíte počítat s odpovídající cenou. Ne vždy je ale nutné pořizovat si okna s maximální úsporou tepla. Pokud potřebujete vyměnit okna ve starším rodinném domku nebo v bytě, který je navíc umístěn v prostředí bez zvýšené povětrnostní zátěže, dobře poslouží i běžná plastová okna s dvojsklem. Trend plastových oken je ale v současnosti v profilech stavební hloubky vyšší než 70 mm, se středovým těsněním, která jsou osazená izolačním trojsklem. Vždy je dobré poradit se s odborníky jaká okna zvolit. Do novostavby se vyplatí brát okna jako investici. Izolační vlastnosti oken jsou z hlediska materiálu srovnatelné. Lidé si do novostaveb často pořizují plastová okna - v současnosti nejčastěji v šedých dekorech - protože není třeba starat se o jejich lazuru. Dřevo je ale prověřeným stavebním materiálem, kdo se nechce zabývat péči o povrch dřevěných oken, může investovat do dřevohliníkových oken, kde je přírodní materiál chráněn hliníkovým opláštěním. Do novostaveb s většími prosklenými plochami se vyplatí zvážit pořízení hliníkových okenních prvků. Okna těch nejvyšších parametrů vyžadují pasivní domy, navíc je u nich ale třeba počítat s tzv. solárními zisky, tedy kolik slunečního tepla se využije pro ohřev interiéru.

Jak uspořit co nejvíce tepla?

Na jedné straně je tepelná izolace oken, ve vlivu na skutečnou úsporu tepla hraje ale roli také provoz v domácnosti. Mylná je představa, že po výměně oken nebude nutné topit. Nová okna byt utěsní a udrží tam více tepla, ale také více vodní páry, která vzniká pobytem osob, pěstováním rostlin, vařením, větší vlhkost je v koupelně. Studené a vlhké místnosti jsou ideální pro tvorbu plísní. Pokud má dům nezateplené stěny, je vznik plísní pravděpodobnější. Pokud není dům vybaven rekuperací vzduchu, je třeba správně a účinně větrat. Po výměně oken se vyplatí sledovat relativní vlhkost a interiérovou teplotu. Pokud při teplotě kolem 21oC překročí relativní vlhkost 50%, je nejúčinnější dokořán otevřít okno. Po pár minutách takto intenzivního větrání se vymění vzduch, klesne vlhkost a současně se neprochladí stěny a nábytek. Po zavření okna se teplota v místnosti rychle vrátí zpět na zvolenou teplotu. Je to nejúčinnější cesta k tomu jak odstranit vlhkost i uspořit za teplo. TIP: další zajímavé tipy jak, ušetřit na vytápění, najdete v Praktickém Rádci Větrání na okenní ventilaci v zimě vede k většímu prochlazování interiéru, ale současně nemusí zajistit dostatečný odvod vlhkosti, proto tento způsob není v zimě vhodný. Důležité je také myslet na to, že pokud se v bytě například v době, kdy nikdo není doma, netopí, trvá pak delší dobu a spotřebuje se více energie na to vytopit prochlazené místnosti. Efektivní je temperovat místnosti i v této době a pokud je třeba přitopit si.

Reklama

Galerie

Tipy a triky: Problematika oken a vytápění domůTipy a triky: Problematika oken a vytápění domůTipy a triky: Problematika oken a vytápění domůTipy a triky: Problematika oken a vytápění domů
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací