Systém Easy Control pomáhá správně topit v krbových kamnech

Autor: HAAS+SOHN (5 příspěvků)
Kategorie: krb
30. 8. 2017
0 komentářů
Systém Easy Control pomáhá správně topit v krbových kamnech
Příspěvek stavebníka
K hoření je vždy potřeba vzduch a u kamen to platí dvojnásob. Alchymie efektivního spalování spočívá právě v tom, kdy a kam vzduch do ohniště přivést. Většina krbových kamen má tři přívody spalovacího vzduchu, které můžeme rozdělit na primární, sekundární a terciální. Každý má jinou funkci a každý je třeba používat jinak. 

Tři druhy vzduchu

Primární vzduch slouží k zatápění, proto je umístěn dole u popelníku. Už naše babičky si u kachlových kamen otevíraly spodní dvířka, aby se oheň lépe rozhořel. Moderní "krbovky" fungují v podstatě stejně, základem je dostat vzduch pod dřevo přes rošt. Sekundárním vzduchem kamna regulujeme ve chvíli, kdy se oheň již plně rozhořel a je vidět, jak spaliny odcházejí komínem pryč. Najdeme ho o něco výš, přibližně v úrovni plamenů. Sekundární vzduch se stará o to, aby oheň v kamnech hořel co nejdéle s co nejmenší spotřebou paliva. Protože je sekundární přívod umístěn v horní části dvířek, tlačí se oheň při hoření více dopředu, a tím "oplachuje" sklo krbových kamen, které díky tomu nečerná. Terciální vzduch nebývá zpravidla regulovatelný. Jeho úkolem je ještě o něco zvýšit efektivitu spalování. Z hořícího paliva se totiž uvolňují plynné látky, které jsou ale stále ještě hořlavé a mohou vyrobit teplo. Do prostoru ohniště se speciálními kanálky přivádí vzduch. Než vzduch do ohniště dojde, ohřeje se, a tím se postará o ještě lepší vzplanutí plynných složek.

Systém Easy Control pomáhá správně topit v krbových kamnech

Bez ohýbání

Fyzika funguje stále stejně, konstrukce kamen se ale vyvíjí. Ovládat hoření pomocí tří klasických "šoupátek" není úplně jednoduché, existuje ale způsob, jak si topení ulehčit. Výrobce krbových kamen Haas + Sohn Rukov k tomu nabízí systém Easy Control. Mají ho například krbová kamna Madeira, Nordby, nebo Avesta s výměníkem. Díky němu lze ovládat všechny tři přívody vzduchu pouze jedním regulátorem. Regulátor navíc najdete většinou v horní části kamen, takže se již nebudete muset ohýbat.

Reklama
Systém Easy Control pomáhá správně topit v krbových kamnech

Ovládání Easy Controlu má tři polohy - Start, Zavřeno a Topení. Při zatápění stačí dát regulátor do polohy Start - regulátor je dole. Když se oheň rozhoří, stačí regulátor přesunout do polohy topení, nejlépe úplně nahoru. Další hoření pak můžete ovládat pohybem regulátoru mezi horní polohou a polohou Zavřeno. Při přikládání je dobré vrátit regulátor na chvilku zpět do polohy Start.

Zamykací kamna

Polohu Zavřeno ocení všichni, kdo hlídají rodinný rozpočet. Když se kamna nepoužívají a v místnosti se topí třeba ústředním topením, odchází velká část tepla pryč právě kamny. Horký vzduch totiž stoupá vzhůru, a právě otvor externího přívodu vzduchu za kamny je nejčastějším místem, kudy uniká z místnosti. Pokud nastavíte Easy Control do polohy Zavřeno, kamna v podstatě uzamknete. Uzavřením přívodu vzduchu zůstane ohřátý vzduch v místnosti, i když se v kamnech již netopí.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HAAS+SOHN (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama