Cihla versus zateplení

Autor: Rockwool (8 příspěvků)
Kategorie: zateplení domu
4. 8. 2017
0 komentářů
Cihla versus zateplení
Příspěvek stavebníka
Žijeme v době zateplovací. Budovy zateplujeme z různých důvodů, například kvůli prodloužení životnosti staveb, splnění legislativních požadavků na energetickou náročnost budov (směrnice EU EPDB II 2010/31/EU), úspoře nákladů na energie a také ohleduplnosti k životnímu prostředí. Zateplování panelových domů je v podstatě nutností. Otázka zateplování nových nebo starších cihlových staveb je také aktuální. Bude cihlový dům po zateplení "dýchat"? Je nutné zateplovat cihlu, která má sama o sobě dobré tepelně-izolační vlastnosti? Zatepluje se vůbec cihla?

Cihla je pevný, přírodní materiál s dlouhou životností. Moderní cihelné termobloky mají dobré tepelně-izolační a tepelně-akumulační vlastnosti, chrání před hlukem a jsou prodyšné. Cihlový dům je synonymem kvality a zdravého bydlení. Rostoucí nároky na energetický standard staveb však dlouhodobě nutí majitele dodatečně posílit i vlastnosti cihly.

Cihlové novostavby

Při stavbě domu je vždy oříškem, podle jakých priorit vybrat stavební materiály a vejít se přitom do rozpočtu. Na stavbě obvodových stěn není vhodné šetřit, protože by měly splňovat přísné požadavky technických norem na tepelnou ochranu budov z hlediska tepelných ztrát, a tím i budoucích nákladů na energie. Pokud chce majitel nemovitosti v budoucnosti ušetřit na vytápění, či chlazení v létě, je vhodné investovat do zateplovacího systému z kamené vlny. Důležitou roli při výběru stavebních materiálů by mělo hrát i bezpečnostní hledisko. Nedávné případy požárů obytných budov upozorňují na fakt, že v případě požárů není oheň jediný, který usmrcuje. Je tu hrozba udušení, kterou představuje toxický dým. Uvolňuje se při požáru z tlejících stavebních materiálů obsahujících toxické látky. Izolace z kamenné vlny patří do nejvyšší třídy reakce na oheň A1. To znamená, že odolávají teplotám vyšším než 1 000 °C. zateplení vnějšího pláště budovy kamennou vlnou může být důležitou investicí nejen z hlediska budoucích výrazných úspor na energiích, ale i z hlediska bezpečnosti jeho obyvatel. To platí i v případě rozhodnutí pro cihlovou stavbu. "Pálené cihly jsou díky svým mechanickým vlastnostem vhodným podkladem pro zateplení. Tradiční technologie výroby, jejíž součástí je výpal, zajišťuje, že se cihly na stavbu dostávají s nulovou expediční vlhkostí. A pokud se během výstavby dostane do cihel nějaká vlhkost, velmi rychle se jí zbaví. Tepelně-izolační systém je možné aplikovat bez výraznější čekací doby na vysychání zdiva," uvádí Ivan Vozárik ze společnosti Wieneberger. V současnosti patří mezi nejčastěji používané systémy zateplení fasády vnější kontaktní zateplovací systém (ETICS). Oblíbené jsou také provětrávané fasády. Moderním řešením je kombinace pálené cihly a kamennévlny ve formě cihel s integrovanou izolací, například z kamenné vlny ROCKWOOL, která dutiny keramické tvarovky vyplňuje. Kamenná vlna je ideálním izolačním materiálem i na zateplení budov postavených z jiných materiálů, např. panelových, které se zateplují převážně kontaktním způsobem. Díky svým skvělým vlastnostem přispívá k tepelné i akustické pohodě a v neposlední řadě k požární bezpečnosti stavby.

Galerie

Cihla versus zatepleníCihla versus zatepleníCihla versus zateplení
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rockwool (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama