Kde se nevyplatí šetřit

Autor: Otherm (8 příspěvků)
17. 5. 2017
0 komentářů
Kde se nevyplatí šetřit
Příspěvek stavebníka
Vybourat šetrně stará okna zručný kutil zvládne, ale pustit se i do instalace nových oken, to už může být riziko. Pokud v tomto směru nemáte zkušenosti, vyplatí se přenechat montáž odborníkům.

Věděli jste, že ušetříte i na DPH

Pokud si pořídíte nová okna i s odbornou montáží, poskytne vám většina dodavatelů také delší záruční dobu. To ale není jediná výhoda, při současné objednávce produktů a služeb zaplatíte i nižší sazbu DPH. Velkou výhodu je, nechat si s okny namontovat i stínění a další doplňky. "Hlavním benefitem, který kompletní odbornou montáží oken a doplňků získáte, je fakt, že záruku vám drží jeden dodavatel," vysvětluje Ing. P. Holý z OTHERM okna. Jste zvyklí dělat si vše sami a montáž oken berete jako výzvu? Než se pustíte do práce, zvažte i rizika, která by mohla neodborná montáž přinést. Špatně provedená instalace nenávratně zničí sebekvalitnější okno a bohužel případná oprava nebo náprava chyb není snadná. Těžko byste hledali i odborníka, který by se do opravy chtěl pustit. Svépomocí můžete ale kontrolovat, jak montážníci práce provádějí. "Solidní dodavatel by měl mít pro každý typ výrobku i přesný montážní návod," upřesňuje Ing. Holý. Spíše než byste se sami pustili do instalace, zajímejte se o to, jak bude montáž probíhat, a to od metody fixace oken ve stavebním otvoru, přes ošetření připojovací spáry, po zednické začištění a montáž doplňků. Většinou existuje více způsobů, jak jednotlivé činnosti provést. Zkušený dodavatel by měl vše vysvětlit a zdůvodnit.

Montáž oken v různém provedení

Věděli jste, že u pasivních novostaveb se často používá speciální předsazená montáž? Okno je umístěno buď zcela, nebo částečně před obvodovou zdí. Rovněž existují různé způsoby fixace oken v obvodové zdi a neexistuje obecné správné řešení a přesný postup. Technologii je třeba zvolit podle konkrétního typu stavby a dané situace. Je třeba i krátce zmínit úskalí, která přináší instalace velkých prosklených prvků. Jde nejen o jejich bezpečnou fixaci, ale složitější je také manipulace s velmi těžkým zasklením. Pokud vás čeká výměna nebo montáž těchto systémů, měl by se dodavatel zajímat také o podmínky na stavbě, protože často je potřeba využít i speciální manipulační techniku.

Správné ošetření připojovací spáry

Stavební materiály a technologie se neustále vyvíjejí. Ještě před deseti lety byste možná vystačili s usazením a upevněním okna do otvoru a izolací spáry pomocí montážní pěny, kterou by překrylo zednické zapravení. Dnes toto už nestačí a také závazné stavebně technické normy definují poměrně přesně, jaké vlastnosti musí připojovací spára splňovat. Spojení okna s ostěním musí překonat značné mechanické namáhání, teplotní rozdíly i zatížení, které nese déšť a vítr, ale také zvýšený hluk. Připojovací spárou nesmí foukat ani zatékat, uvnitř ní nesmí kondenzovat voda. Pokud řešíte i útlum zvuku, musí tomu být uzpůsobeno i osazení oken.  Speciální fólie a pásky, které spáru ochrání a utěsní, jsou při instalaci nezbytné. V závislosti na typu stěny a stavebním materiálu je k dispozici více typů těchto montážních prvků. "Bez zkušeností a znalosti technologie je dnes prakticky nemožné správně okno namontovat," zdůrazňuje Ing. Holý. Pokud hledáte, jak ušetřit, vězte, že spořit na odborné montáži oken může být velmi zrádné a napáchané škody mohou okno i zničit.

Reklama

Galerie

Kde se nevyplatí šetřitKde se nevyplatí šetřitKde se nevyplatí šetřit
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Otherm (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací