Dřevěná okna - co laik neví

Autor: Otherm (8 příspěvků)
27. 4. 2017
0 komentářů
Dřevěná okna - co laik neví
Příspěvek stavebníka
Rozhodli jste se, že si pořídíte dřevěná okna? Dříve než si je vyberete, měli byste vědět, že "nejsou okna jako okna". Na co byste se měli zaměřit?

Kvalitní dřevina

Nejběžnější jsou okna ze smrku nebo borovice, dražší je pak tvrdší dubové dřevo nebo vzhledově zajímavé tropické meranti. V každém případě je ale důležité, aby okna byla vyrobena z eurohranolů té nejvyšší kvality. Dřevo z polomů by se pro výrobu oken vůbec nemělo používat. Optimální je použít dřevinu ze stromů starších 60 let. Vstupní kontrola u výrobce by měla zjišťovat parametry jako je vlhkost, sukovitost, hustota i prosmolení dřeva. Samozřejmostí by mělo být to, že na pohledových stěnách oken by se neměly vyskytovat viditelné suky.

Povrchová úprava

Dřevo je přírodní materiál, pokud je vystaven povětrnostním vlivům, má to vliv na jeho vzhled i vlastnosti. Konkrétně u dřevěných oken největší problémy způsobuje vlhkost. Okna vyrobená ze dřeva se proto nehodí do prostředí s vysokou vlhkostí, jako jsou zimní zahrady s velkým množstvím rostlin nebo do prostor, kde je vnitřní bazén. Z venkovní strany by měla ochranu dřevěných oken před vlhkostí zajišťovat kvalitní povrchová úprava. "Hloubková impregnace chrání před negativními důsledky vlhkosti, barevný základ určuje vzhled oken, pružná a tvrdá lazura chrání před poškozením," vypočítává části vícevrstvé povrchové úpravy Ing. Holý. a dodává, "důležité jsou i další detaily, jako je vyplnění přiznaných spojů nebo ochrana nejvíce namáhaných částí oken okapnicemi." Povrchová úprava musí být také dobře technologicky zpracovaná. Důležité je nejenom přesné nanesení, ale také sušení jednotlivých vrstev. Například u oken OTHERM výrobce nejprve jednotlivé opracované díly napustí impregnací a pak teprve dochází k sesazení celého okna a řízené nanášení a sušení dalších vrstev. Tak je zajištěno dokonalé ošetření dřeva.

Konstrukce dřevěných oken

Dřevěná okna se vyrábějí přesným opracováním lepených eurohranolů, které mj. zajišťují vysokou tvarovou stabilitu oken. Jejich tepelná izolace především závisí na stavební hloubce rámů a křídel a použitém zasklení. Důležité jsou ale i další detaily v konstrukci oken.

Reklama
Dřevěná okna - co laik neví

Hluboké uložení izolačního zasklení v profilu zajišťuje účinnou ochranu před rosením skla. Samotná konstrukce by měla být taková, aby při případném zatečení vody do středové části oken byl zajištěn i přirozený odvod vlhkosti tak, aby nedošlo k poškození oken.

Moderní dřevěná okna by měla být v nejvíce namáhané části, tedy v dolní části rámů a křídel chráněna okapnicemi. Důležité je i to, aby okapnice byly větrané a byl tak zajištěn přirozený únik vlhkosti.

Reklama

Nezapomeňte na správnou péči

Pokud si pořídíte dřevěná okna, měli byste počítat s tím, že se budete muset o jejich povrchovou úpravu starat, a to podle doporučení výrobce. Při pravidelné údržbě balzámem na dřevo, bude první renovační nátěr třeba - v závislosti na tom, jakým podmínkám budou vystaveny - až přibližně po 10 letech. Dřevěná okna představují nemalou investici, proto je potřeba při jejich výběru věnovat pozornost všem detailům, které mají vliv na jejich vlastnosti.

Galerie

Dřevěná okna - co laik nevíDřevěná okna - co laik neví
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Otherm (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací