Stavebnicový zahradní krb si sestavíte sami

Autor: NORMAN (8 příspěvků)
Kategorie: krb
6. 4. 2017
0 komentářů
Stavebnicový zahradní krb si sestavíte sami
Příspěvek stavebníka
Řekne-li se zahradní nebo venkovní krb, každý si již dokáže představit příjemné chvíle strávené na zahradě nebo na terase ve společnosti rodiny či přátel. Venkovní grilování se i v našich zeměpisných šírkách stalo běžnou součástí života na zahradách, chatách a chalupách. Zahradní krby se stávají oblíbeným doplňkem zahrady a i nabídka zahradních krbů na našem trhu je také poměrně široká. Už ne každý však má představu o tom, co je s instalací nebo stavbou venkovního krbu spojeno. V zásadě jsou dvě možnosti realizace zahradního krbu.

Za prvé krb stavěný na zakázku klasickými technologiemi. Taková stavba však je poměrně cenově náročná a i stavebně složitá. Vyžaduje většinou také odbornou firmu a dostatek prostoru. Takové zahradní krby jsou většinou součástí nákladných zahradních kuchyní s veškerým komfortem. Druhou možností je výběr a zakoupení nějakého kompaktního stavebnicového krbu. U těchto výrobků se předpokládá sestavení svépomocí a bez nějakých zvláštních požadavků na vybavení či dovednost. Pochopitelně i tyto krby se mohou dále dělit na ty, které nevyžadují již žádné spojovací materiály a sestavují se pouze na suho a na takové, které je nutno lepit mokrou cestou a následně třeba i nanášet omítky apod. V následujícím se pokusíme ukázat takovou montáž svépomocí hotového zahradního krbu, který nevyžaduje kromě dvou párů rukou, základního nářadí a chvíle času nic dalšího.

Příprava podkladu

Podklad pod krbem musí být dostatečně zhutněný a vyrovnaný. V případě vydlážděného, rovného povrchu se dá podklad považovat za připravený. V případě měkčích povrchů jako trávy, hlíny, je vhodné odstranit vrchních cca 10-15 cm zeminy a nahradit ji hrubším štěrkem nebo štěrkopískem. Tento materiál se zhutní pěchováním a vyrovná se do vodorovné roviny. Takto vytvořený podklad je již vhodný pro uložení základové desky, kterou bývá venkovní krb buď vybaven v základu nebo se tato deska dá dokoupit jako zvláštní příslušenství.

Stavebnicový zahradní krb si sestavíte sami
Reklama

Takto je krb distribuován a tak vypadá po rozbalení

Stavebnicový zahradní krb si sestavíte sami

Usazení základové desky

Reklama

Sestavení jednotlivých dílů

Na vodorovně usazenou základovou desku lze již bez obav sestavovat jednotlivé díly krbu bez dalšího lepení nebo tmelení. Pouze složením na montážní kolíky. Tuto práci nám usnadňuje návod, kde jsou jednotlivé díly popsány a rozkresleny.

Stavebnicový zahradní krb si sestavíte sami

Sestavení jednotlivých betonových dílů

Reklama

Vložení drobných dílů

Po sestavení jednotlivých betonových dílů je již možno vložit do částečně sestaveného krbu drobné díly jako např. šamotový obklad a popelník. Vše opět nasucho bez malty nebo lepidla a dle montážního návodu.

Stavebnicový zahradní krb si sestavíte sami

Vložení šamotů, popelníku a litinového roštu

Usazení krbové střechy a vložení grilovacího roštu

Montáž ukončíme kontrolním vložením grilovacího roštu k zajištění správné rozteče drážek a nasazením krbové střechy na vyčnívající šrouby. Nakonec ajistíme přiloženou podložkou a maticí každý uchycovací spoj. Tím se celý krb zpevní a zajistí.

Stavebnicový zahradní krb si sestavíte sami

Hotovo !!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
NORMAN (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací