Materiály na kuchyňská dvířka

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: kuchyně
28. 3. 2016
0 komentářů
Materiály na kuchyňská dvířka
Příspěvek stavebníka
V moderní designové kuchyni si můžete vybírat z nejrůznější materiálů - od lamina, přes dřevo až po sklo, všemožné barvy – od těch neutrálních až po syté a výstřední, a různé technologické vychytávky – jako jsou podsvícené poličky či bar, až po dotykové ovládání šuplíků bez úchytek. Nejdůležitější je si však ujasnit, kolik do kuchyně chcete investovat a následně volit materiál.

Udělejte si jasno v ceně

Od finančních možností se odvíjí celý návrh kuchyně včetně výběru materiálů. „Od klientů potřebuji znát nejprve jejich rozpočet, což někdy není jednoduché získat. Radím jim, že nemusí znát cenu jednotlivých materiálů, ale především finální částku, kterou do kuchyně chtějí vložit. Po stanovení rozpočtu lze vypracovat návrh a podřídit tomu výběr materiálů,“ říká Marcela Havrdová z kuchyňského studia Červinka.

  • laminát (laminátová deska): cca 10 000 Kč      
  • folie (nalepená na MDF desky): cca 13 000 Kč
  • lak mat (lakovaná MDF deska s úpravou polyuretanového laku) : cca od 15 000 Kč           
  • lak vysoký lesk: : od 20 000 Kč (cena je odvislá od počtu vrstev laku)
  • masiv: 25 000 Kč
  • dýha (dýha se lepí na DTD nebo MDF desku): 25 000 Kč                   
  • akrylát: 15 000 Kč
  • další materiály: sklo, kámen či nerez

Cena se mění podle výbavy a provedení. Mají na ní vliv druhy úchytek, kování i šuplíků, které můžete mít třeba s plnovýsuvy, částečné výsuvy, tiché dorazy. Výklopnéskříně jsou dražší než klasicky pantové atd.

Reklama

Lamino vede – kvalita za přijatelnou cenu

Nejpoužívanější materiál kuchyňských linek představuje lamino. Za přijatelnou cenu nabízí vysokou kvalitu -  materiál je pevný, stálý a odolný. Například oproti laku, který je měkký a snadno poškrabatelný. Na základní nosné dřevovláknité desce (hrubé dřevotřískové) je nalisováno lamino v dekoru nejrůznějších barev nebo dřevin. Důležité při výběru dvířek do kuchyně jsou hrany těchto dvířek. U nejobyčejnějších laminových dvířek jsou olepené dekoračním papírem v dezénu dvířek. Papír v dezénech však není příliš kvalitní, proto je lepší zvolit variantu lamino dvířek ohraněných plastovou ABS hranou.

Materiály na kuchyňská dvířka

Folie – praktická na údržbu

Dalším materiálem je folie o tloušťce 0,5 mm, která se lepí na MDF desky. Kuchyně osazené foliovými dvířky jsou velice praktické na údržbu, hladká dvířka se udržují snáz než složitě profilovaná, na jejich omytí si vystačíte s mokrým hadříkem a běžným saponátem. Navíc je fólie cenově přijatelná. Její výhodou, kromě údržby je to, že lze snadno profilovat, vyrobíte z ní třeba dvířka i s prolisem. Fólie je však náchylná na teplo. Výrobci většinou uvádějí přídržnost folie na desce cca 80 °C po dobu 1-2 minut. Pokud je někde (z pravidla u trouby nebo myčky) velký a častý únik tepla, okolní dvířka z folie se teplem mohou poškodit a folie se odloupne.

Reklama

Odolný vysokotlaký laminát

Populární materiál do kuchyně je i vysokotlaký laminát (umakart), který se nejvíce prodává v lesklých variantách. Vyznačuje se pevným povrchem tvrzeným melaminovou pryskyřicí a broušenou zadní stranou. Odolá teplotám až 200 °C a snadno se udržuje. Lakovaná dvířka patří již k luxusnějším záležitostem. Jde tedy o lepší kvalitu provedení, samozřejmě vzhled a následně delší životnost. Mohou být v dekoru nejrůznějších barev, ale také v dekoru dřeva a dalších struktur. „Při volbě materiálu dvířek, je kromě rozpočtu důležité uvědomit si, kde kuchyň bude sloužit. Na chalupu se hodí lépe rustikální vzhled, kterého docílíte pomocí dvířek z folie nebo z masivu. Do modernějších bytů nebo novostaveb se zase používají spíše materiály lesklé, převážně pak bílá barva, kterou můžete mít v laminátu, folii, laku či akrylátu,“ popisuje možnosti Marcela Havrdová. Novinkou v oblasti dekorů jsou plošné obrazce takzvané overface. Pro jejich vznik lze použít jakoukoliv digitální fotografii a natisknout ji na laminované či dýhované desky ale i sklo.

Materiály na kuchyňská dvířka

Vysoký lesk je náročný na údržbu

Odborníci vám řeknou, že nejdéle vydrží materiál, o který se dobře staráte. Zničit se dá každý. Nejtvrdší je ovšem laminát a lamino. Ne na všechny materiály vám ale postačí houbička a jarová voda. Nejnáročnější na údržbu jsou lesklé materiály. Na čištění lze použít i speciální jemný prášek. Na lesklých materiálech, zejména na tmavších barvách jsou hodně vidět otisky. „Zákazník, který kuchyni využívá jen minimálně, si může dovolit dvířka v laku a vysokém lesku, ale zákazník, který má děti a psa by měl tuto variantu ještě zvážit. Neustálé leštění a škrábance mu radost z kuchyně nepřinesou. Pokud bude zákazník prostory pronajímat, je dobré zvolit variantu lamina. Je to levná, odolná varianta a v případě poškození zde nejsou velké finanční nároky na opravu,“ popisuje úskalí údržby materiálů Marcela Havrdová.

Reklama

Úchytky – vedou jednoduché tvary a dotyková ovládání

V současné době jsou oblíbené kovové úchyty v provedení broušeného nerezu, hliníkovém chromu v úpravě lesku. Populární je rovněž dotykové ovládání, tedy ovládání bez úchytek nebo úchytkové lišty. Ty jsou součástí skříňky, takže nepřesahují přes dvířka, vzniká tak moderní, jednoduchý design. Nehrozí, že se o ně bouchnete nebo někde zavadíte. Tvary jsou co nejjednodušší: dlouhé tyčky, kulaté nebo hranaté. Jakou zvolit kuchyňskou pracovní desku čtěte zde.

Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací