Zateplení podkroví minerální vatou

Autor: Isover (10 příspěvků)
12. 8. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Zateplování podkroví většina nás řeší svépomocí. Zda zateplovat před stavbou nenosných příček, jak přichytit parozábranu na stěny i jaká by měla být minimální doporučená tloušťka zateplení. Na tyto a další otázky jsme se při natáčení zeptali soudního znalce v oboru zateplování, Karla Sedláčka.

Pro zateplování mezi krokvemi byla použita izolace ISOVER UNIROL PROFI. Abychom mohli izolaci nařezat na požadované rozměry, připravili jsme si metr, nůž na izolaci a rovné prkno, podle kterého se řez snadněji provádí. Na otázku, zda lze zateplení provést před dokončením vnitřních příček Karel Sedláček odpověděl „někdy je to dokonce vhodnější, protože se nemusíte příčkám vyhýbat a parozábranu můžete snadno natáhnout v celé ploše střechy.“ Problematickým může být ovšem napojování parozábrany na stěny, které nejsou předem omítnuty (například štítové stěny). V takových případech je nutné nanášet větší vrstvu tmelu, což zbytečně zvyšuje jeho spotřebu.

Zateplení podkroví minerální vatou

Připravenou izolaci jsme vybalili z kompresního obalu a během pár vteřin se z původně malého balení rozprostřel po místnosti dlouhý pás minerální vaty. Pro práci s vatou velmi doporučuji používat ochranné pomůcky v podobě rukavic a ideálně také brýlí a respirátoru. Metrem změříme vzdálenost mezi krokvemi, ke které přičteme přibližně 2 cm. „Izolace je poměrně pružná a tím rozepřením, když přidáme nějaký centimetr navíc zajistíme, že izolace sama drží mezi krokvemi a není nutné ji nijak vyvazovat.“ doplňuje Karel Sedláček.

Reklama
Zateplení podkroví minerální vatou

Izolaci je nutné mezi krokve vkládat velmi opatrně a zbytečně ji nemačkat a nestlačovat. Důvodem je izolační schopnost materiálu, která odpovídá tloušťce izolace. Pokud tedy zmáčknu izolaci na polovinu její tloušťky, lze zjednodušeně říci, že o ½ snížím její izolační schopnosti. Při vkládání izolace do vyšších míst mezi krokvemi, si lze snadno pomoci delším prknem, kterým izolaci opatrně vmáčknete na požadované místo i bez použití štaflí.

Zateplení podkroví minerální vatou
Reklama

Pro budoucí uchycení sádrokartonového roštu, byly v zateplovaném domě použity krokvové držáky. Mezi krokve a tyto držáky byla vložena izolace ISOVER UNI v tloušťce 80mm. Jedná se o pevnou izolaci v podobě desek. Výše popsaným postupem jsme zaizolovali prostor mezi i pod krokvemi. Použité krokvové držáky pro budoucí uchycení sádrokartonu jsou vybaveny samolepící plochou, na kterou se snadno uchycuje parozábrana. Použita byla parozábrana s označením ISOVER VARIO Extra Safe. Na stěny kolem střechy jsme nanesli 5 mm tloušťku tmelu a pomocí dvou prstů nalepili parozábranu k nanesené vrstvě tmelu. Důležité je tmel nemačkat, ale pohybovat prsty „podél nanesené housenky“. 

Zateplení podkroví minerální vatou

Jednotlivé pruhy parozábrany jsme spojili páskou Vario Extra Safe a provedli montáž sádrokartonové konstrukce, mezi kterou byla vložena tepelná izolace. Finálním krokem bylo zaklopení konstrukce pomocí sádrokartonových desek.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Isover (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací