Nová okna jsou i nejsou věda. Vybírejte s rozumem, radí výrobce

Autor: Otherm (8 příspěvků)
24. 6. 2015
0 komentářů
Nová okna jsou i nejsou věda. Vybírejte s rozumem, radí výrobce
Příspěvek stavebníka
Přemýšlíte o tom, že byste potřebovali vyměnit stará okna za nová. Jaká okna si vybrat, na co si dát při výběru pozor? Rosí se plastová okna více než dřevěná okna? Zeptali jsme se za vás odborníka. Na naše otázky odpovídá Ing. Petr Holý, obchodní ředitel značky OTHERM, která patří největšímu výrobci oken a dveří v ČR.

Ing. Holý: V první řadě je třeba položit si otázku, kam okna vybíráme a co od nových oken očekáváme. Ale nebylo by dobré omezovat požadavky jen úsporu tepla, je třeba zvážit také ochranu před hlukem a prachem, pokud je byt v rušnější lokalitě, případně zda není třeba pořídit si bezpečnější okna, protože jsou snadno přístupná z ulice. Nová okna je tak dobré vybírat z pohledu toho, kde by měly sloužit. Zkušený dodavatel by měl umět vysvětlit a poradit, jaké řešení by bylo v konkrétní situaci optimální, a to jak z pohledu vlastností, tak i ceny.

Ing. Holý: Především je třeba říci, že úspora tepla, kterou nová okna přinesou, nezávisí na volbě materiálu. Úspornost oken - odborně „prostup tepla oknem“ - je dán zejména stavební hloubkou profilu a použitým typem zasklení. Platí to obecně pro okna ze všech materiálů. Nejnáročnější požadavky jsou kladeny na okna pro pasivní domy. Pokud ale potřebujete okna pro běžnou rekonstrukci domu nebo bytu, není třeba sahat po této nejvyšší kategorii. Na zdejším trhu by měly být nabízeny jen výrobky, které splňují normou stanovené parametry a dodavatel by to měl zákazníkovi vždy prokázat příslušnými prohlášeními. Jako renomovaný výrobce bychom ani nic jiného zákazníkům nabízet nemohli. Správně zabudovaná a seřízená nová okna tak přinášejí úsporu za vytápění a proti starým, špatně těsnícím oknům to bude vždy rozdíl citelný jak z pohledu kvality bydlení, tak z hlediska ceny za vytápění. Volba materiálu je ale hlavně otázkou osobních preferencí a finančních možností. U dřevěných oken je potřeba počítat s vyšší cenou. Čili volba plast – dřevo je velmi individuální, ale samozřejmě platí, že do bytu v panelovém domě jsou plastová okna optimální a také nejčastější volbou, do roubenky se více hodí dřevěná okna. I když je potřeba říci, že plastová okna pěkně vypadají a dobře slouží i tam, kde bychom je ani nečekali.

Ing. Holý: Omezovat výběr jen na cenu by bylo dost zjednodušené, velmi častým důvodem pořízení plastových oken fakt, že jsou prakticky bezúdržbová. Stačí je jen umýt, promazat případně seřídit kování a zkontrolovat těsnění. Péče o kování a těsnění ta je ale nutná u všech moderních oken. Dřevěná okna navíc vyžadují, aby pozornost byla věnována i povrchové úpravě. Kvalitní dřevěná okna musí mít především špičkovou a technologicky dobře zvládnutou povrchovou úpravu, pak vypadají dlouho pěkně a vyžadují jen minimální údržbu. U našich oken jde o to, že jejich povrch se přejede houbičkou se speciálním balzámem. I když je to velmi snadné, vyžaduje to určitou námahu. Velmi častým argumentem, proč si lidé pořizují plastová okna, je tak právě jejich bezúdržbovost.

Reklama

Ing. Holý: To jsou časté předsudky, ale pravda je jinde. Pokud starými okny táhlo, pak šlo vlastně o „samovolné větrání“, které snižovalo vlhkost v bytě. Správně zabudované a seřízené moderní okno – bez ohledu na materiál, je nastaveno tak, aby bylo prakticky neprůvzdušné. Čili nesmí oknem táhnout – jestli myslíte toto zmíněným „dýcháním“, tak by asi následovala okamžitá zákazníkova reklamace. Vlhkost v bytě se správně těsnícími dřevěnými nebo plastovými okny nemá jak unikat. Řešením je buď dostatečně větrat a topit nebo investovat peníze do technického řešení v podobě rekuperace. V místnostech jako je koupelna, kuchyně, ložnice nebo pokoje s větším množstvím květin může být s vlhkostí problém a je třeba častěji větrat a více topit. Teplejší vzduch je totiž schopen pojmout více vzdušné vlhkosti. Čili důsledky vlhkost v bytě s novými dřevěnými okny se projeví stejně, jako kdyby tam byla plastová okna.

Ing. Holý:  Rosení oken je fyzikální jev daný poměrem teploty a vlhkosti v místnosti, čili chce to opravdu častější krátké vyvětrání místnosti a optimálně nastavenou teplotu v bytě. Vlhkost se sráží vždy na nejstudenějším místě v místnosti a to bývá právě sklo. Pokud si pořídíte kvalitnější zasklení oken, místo dvojskel si necháte okna osadit trojskly, pak se pravděpodobnost rosení oken výrazně sníží. Trojsklo bude mít jednoduše vnitřní skleněnou tabuli teplejší než dvojsklo. Dále je dobré pohlídat si, aby meziskelní rámeček – tedy pásek, který spojuje jednotlivé tabule skla, byl vyroben z plastu, který je dobrý tepelný izolant a nikoliv třeba z nerezu běžného ještě před pár lety. Plastový rámeček opět snižuje pravděpodobnost rosení a prakticky eliminuje vznik „vlhkého proužku“ v dolní části skel, který se objevuje na oknech nejčastěji v mrazivých zimních ránech. Jsou i další technická vylepšení, která pomáhají. Naše výrobky OTHERM jsou konstruovány tak, že zasklení je v plastovém nebo dřevěném profilu uloženo hlouběji, to opět výrazně omezuje rosení. Dřevěná okna OTHERM mají třeba navíc na rámové okapnici přidané pryžové těsnění. Když je okno zavřené, tak toto pryžové těsnění v místě kontaktu hliníkové okapnice a skla jednak brání zatékání vody, ale také ochlazování skla. Čili opět je to vylepšení, které brání rosení, ale základem je opravdu naučit se účinně větrat.

Ing. Holý:  Především je třeba říci, že to jaká plastová okna jste si koupili, se většinou projeví až po určité době. Tloušťka výztuhy, síla plastu a další důležité prvky, které o kvalitě oken rozhodují, jsou totiž ukryty uvnitř svařeného okna. Jednoznačně je proto dobré vědět kdo a kde okna skutečně vyrobil a mít se kam obrátit v případě problémů. Je stále dost případů lidí, kteří nás žádají o pomoc, protože v minulosti koupili „velmi výhodně“ plastová okna, ale dnes už třeba jejich dodavatel neexistuje a neznají ani skutečný původ oken. Kvalitní plastová okna nejsou zadarmo a tak získání „pohádkové slevy“ se může v konečném důsledku i pěkně prodražit. Když dodavatel ušetří na výztuze nebo na kvalitě plastu, tak to zákazník na první pohled vůbec nepozná. Může se ale stát, že se po čase okna zkroutí nebo prasknou nejčastěji v rohu a nastává problém, který už nemusí mít levné řešení. Důležité je tedy vedle všech vlastností plastových oken také velmi pečlivě vybírat dodavatele. Rozhodně by se neměl bát si říci o to, aby smlouva o dílo obsahovala také kritéria kvality plastových oken, tedy o jaký profil jde, případně jaký je tvar a tloušťka ocelové výztuhy.

Reklama

Galerie

Nová okna jsou i nejsou věda. Vybírejte s rozumem, radí výrobceNová okna jsou i nejsou věda. Vybírejte s rozumem, radí výrobceNová okna jsou i nejsou věda. Vybírejte s rozumem, radí výrobce
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Otherm (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací