Sádrovky

Autor: Žaneta a Jirka (35 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
4. 4. 2015
2 komentáře
Sádrovky
Příspěvek stavebníka
Okna stále ještě nemáme, a tak jsme se rozhodli, že než přijde zima a ochladí se pod 10st, uděláme omítky. Bez omítek bychom v zimě těžko něco udělali.

Výběr byl jednoduchý… na ytong jedině sádrovky. Nakoupili jsme přes net potřebné vybavení, z místních stavebnin dovezli dva zkušební pytle sádrové omítky Baumit Ratio slim (cena cca 222 Kč za pytel), s tím, že když nám to nepůjde, necháme udělat omítky firmou, kdy cena se pohybuje kolem 200-220 Kč/m.

Pro zkoušku jsme vybrali šatnu, stěnu 2m širokou. První pokus se odehrál 13.9.2014 ( a nebyl to pátek :-) ), a byla to pěkná katastrofa. Přítel u toho tak nadával, že jsem neměla ani odvahu vstoupit dovnitř. Tloušťku jsme zvolili 4mm, a před nanášením sádrové hmoty se vždy vystěrkovaly spáry tvárnic.

Bohužel nám nevyšel pytel a stěna zůstala z 1/6 nedodělaná. Tak se doobjednaly další pytle, a dodělal se zbytek zdi a nevypadalo to nejhůř, snad to zabroušení spraví. Ten samý den se ještě udělala vedlejší stěna, dlouhá 2,6m. To už měl přítel zkušenosti  :-) a sádrová omítka vypadala jak od profíka, rovná, krásně hladká. Ale pěkně se nadřel a prohlásil, že sám to dělat nebude, že nestíhá a u delších zdí by se …..

Reklama

Nakonec jsme poprosili o pomoc dědu. Práce jim šla krásně od ruky…jeden stěrkoval, nanášel hmotu, druhý míchal hmotu, kletoval, vyhlazoval…atd.  Omítky jsme nakonec raději dělali 5mm silné a z jednoho pytle se udělalo asi 3,5m čtv. omítek. Do rohů a kolem oken se dával vertex.

Tato akce byla pěkná makačka, která trvala několik týdnů (do listopadu). Chlapi byly sedření, ale výsledek stál za to. Máme krásně rovné zdi a ušetřili jsme něco přes 42 000 Kč.  Jen jsme vynechali koupelku, wc a technickou, kde budou obklady a kde jsme ještě neměli hotové odpady a vodu. To se dodělá teď na jaře.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žaneta a Jirka
Žaneta a Jirka (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací