Vlastní výroba pelet

Autor: Honza a Gabča (9 příspěvků)
29. 12. 2014
8 komentářů
Vlastní výroba pelet
Příspěvek stavebníka
Rozhodli jsme se vyrábět si palivo do kotle sami. O přestavbě stávajícího kotle již zde mám článek. Tady bych chtěl psát o výběru stroje na peletování a samotné výrobě. Jak jsem již psal, nedaleká firma Kovo Novák, která peletovací lisy vyrábí nám ukázala pouze peletování pilin ze dřeva, což pro nás nebylo vyhovující.

Chceme peletovat slámu, případně znehodnocené seno. Dalším zjišťováním jejich nespokojených zákazníků to vypadalo, že to prostě jejich stroje neumí. Hledali jsme dál a našli soukromníka u Humpolce, který nakupuje peletovací stroje z Číny (ostatně co odtud dneska není) údajně v tom vymění matrici, ložiska, rolny a prodává to dál. Nutno říct, že byl jediný, kdo nám nabídl ukázku na materiálu, který si dovezeme. To jsme také využili a po zvážení udělali objednávku. Cena o které jsme jednali byla taky o dost nižší než u velkých a zavedených firem.

 Pro neznalé dodám, že biomasu je nejprve potřeba nařezat na požadovanou frakci, zajistit potřebnou vlhkost a pak můžete peletovat. Není potřeba žádných jiných přísad a pojiv. To zajistí vysoký tlak v lisu a vysoká teplota. Takže jsme zakoupili řezací šrotovník, dopravník, peletovací lis a třídičku pelet. Dlouho trvalo, než se nám začalo s výrobou dařit a dosáhli jsme nějakého slušného výkonu. Největší problém je vlhkost a chemická struktura slámy. Má mnohem menší podíl ligninu, což je organické pojivo, oproti třeba pilinám. Ve výsledku to znamená, že se peletky více rozpadají. Pro naše potřeby to vůbec nevadí, ale na prodej by to nebylo. Pokud by s tím někdo chtěl obchodovat, tak to zvažte. Původně jsem o tom přemýšlel, ale tolik času na to nemám. Vůbec teď když dělám na domě. A deklarované výkony jsou hodně orientační.

Jinak co se týká nás, tak původní představa byla trochu růžovější, ale když to vezmu celkově, tak jsem spokojený. Ještě asi přestavíme kotel u rodičů, když už technologii máme, tak ať to využijeme. Když naplním zásobník u kotle, která je na 180l, tak s tím vydržím 3 dny a dám do toho asi 100kg pelet ze slámy. Jednou za tři dny naplním zásobník a vynesu asi kýbl popela. Jednou za dva až tři týdny ho vymetu. To je veškerá činnost s kotlem. Jinak topím na 45°C a podlahovka mi topí teď v prosinci na 27°C. Když to shrnu, tak teplo domova je základ a to my máme, takže jdeme budovat něco dalšího. O detailech se rozepisovat nebudu, toho by bylo hodně. Případné dotazy rád zodpovím.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Gabča
Honza a Gabča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací