Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl.2

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Serial
9. 7. 2014
1 komentář
Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl.2
Příspěvek stavebníka
A máme tu pokračování druhého dílu prázdninového seriálu o zateplování, kde na otázky stavebníků odpovídá Roman Studený, specialista na zateplování domů a majitel společnosti Zofi - fasády,s.r.o., která se zaměřuje na realizaci fasád od návrhu po realizaci a zároveň majitel stránek zatepleni-fasad.eu.

 2. díl je pro Vás připraven v tomto videu:

Výčet otázek a odpovědí je pro Vás připraven zde:

1. Martin Lisztwan Chystám se stavět z Porothermu a řeším zda jít cestou 30 cm cihla a 20 cm polystyren nebo jít cestou 44 cm cihla a 5 cm polystyren ? Který typ polystyrenu byste mi doporučil ? Jaký typ fasády popřípadě firmu zvolit. Co říkáte na Baumit?

Reklama

Pokud chcete postavit za rozumnou cenu, doporučuji postavit z cihly 30 cm a barák přiteplit. Z polystyrenu doporučuji šedý polystyren Styrotherm plus 70, Isover GreyWall, Bachl Extrapor, vše jsou kvalitní grafitové černé polystyreny, které na tenčí zdiva doporučujeme a které dokážou ten dům dobře zateplit. Co se týče fasády tak ze zkušenosti si myslím, že typy fasád značek Baumit, Cerezit, Weber jsou v podstatě materiálově stejné. Vyberte vždy vyšší kvalitativní řadu produktu ať je to jakýkoliv výrobce.

2. Jaroslav Růžička Zajímalo by mě, zda je funkčně a ekonomicky výhodnější použít zdivo, které má již v sobě zateplení nebo zateplovat polystyrenem dodatečně? Mám hrubou stavbu postavenou z užšího zdiva.

Nemůžu říct, že by některý systém byl lepší nebo horší. Ale pokud se na to podívám selským rozumem, tak bychom měli stavět domy z materiálů, které akumulují vnitřní teplo, které vyrobíme a něčím to zateplit. Myslím, že cihla naplněná něčím je podle mě kompromis. Tudíž doporučuji užší zdivo a pořádné zateplení. 

Reklama

3. pan Simandl Mám postavený dům z cihel Heluz 44 STI broušená na stěnu, dům stojí ve výšce 540 m.n.m. Okna mám dvojskla, topení podlahové a radiátory. Chci se poradit jestli polystyren ano nebo ne?   Rozhodně zateplit a to paropropustným systémem nebo minerální vatou. Doporučuji od 8 do 12cm, klidně i 14cm vzhledem k nadmořské výšce, ve které je dům postaven.

4. Lenka Majerová Máme postaveno z Ytong Lambda 375. Jakou zvolit fasádu, aby zůstali jeho vlastnosti ?

Je to velice dobrý termoizolační blok který nemusíte zateplovat. Pokud se rozhodnete nezateplit udělejte termoizolační omítku. Pokud byste ho chtěla zateplit tak na stejné bázi materiálového složení Ytong vytvořil termoizolační materiál Ytong Multipor. A tady bych doporučil 8-12cm. Jediná nevýhoda je cena Multiporu a montáže.

Reklama

5. Vojta Švanda Je třeba zateplovat dům postavený z Heluz 44 ?

Určitě bych dům přiteplil paropropustným izolantem. Nejlépe 8-10 cm polystyrenem.

6. Jirka Rád bych se zeptal na názor zateplení zdiva Ytong. Zda vůbec zateplovat a případně jakým materiálem ?

Rozhodně Ytong nezateplujte 5 cm polystyrenem. Zateplujte jen paropropustným izolantem. Pokud chcete stavět z Ytongu, nechte si od nich poradit, mají spoustu dalších materiálů, které pro zateplení použít, například Ytong Multipor.

7. Miloš Mencl Mám postaveno z Heluz Thermo STI 44 na lepidlo. Zateplit či nikoliv ? V projektu máme, že se polystyrenem zateplovat nebude, ale chci zateplit polystyrenem 8 cm. Nemůžu dát širší polystyren kvůli utopení oken. Neudělám víc škody než užitku, když tam dám 8 cm polystyren ?

Pokud zateplovat polystyrenem, tak paropropustným a 8 cm je naprosto vyhovující. Z energenického hlediska by stačilo i 6 cm.

8. Eva Menšíková Hrubá stavba, cihly Keratherm 44B, okna trojsklo a cílem jsou pasivní parametry. Co byste doporučil za zateplení a jakou omítku ? Zde je zateplení důležité. Tloušťka zateplnení minimálně u šedého polystyrenu by měla být 16-20 cm nebo 10 cm fenolické pěny. Např. New-Therm systém.

9. Lukáš Janko Mám dům z obvodového zdiva Heluz family 50. Má cenu ji zateplit ? Rozhodně ne, už teď tato tloušta eliminuje tepelné mosty. Šel bych cestou kvalitní termoomítky.

10. Antonín Hnízdil Má cenu dávat omítku a polystyren na Heluz 50? Opět rozhodně nezateplujte. Použijte termoomítku ve vrstvě 3-5 cm.

Stáhněte si zvukový záznam tohoto dílu ve formátu MP3 zde

(velikost cca 30MB, klikněte pravým tlačítkem a zvolte možnost "uložit odkaz jako")

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama