Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl.1

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Serial
2. 7. 2014
1 komentář
Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl.1
Příspěvek stavebníka
Nově jsme pro Vás připravili 10ti dílný prázdninový seriál o zateplení Vašich domů. Na webu svépomocí.cz jste měli možnost pokládat dotazy, na které Vám bude v jednotlivých dílech odpovídat Roman Studený, specialista na zateplování domů a majitel společnosti Zofi - fasády,s.r.o., která se zaměřuje na realizaci fasád od návrhu po realizaci a zároveň majitel stránek zatepleni-fasad.eu.

V každém díle bude Roman odpovídat na Vaše dotazy. Jeho podrobné odpovědi shlédněte v tomto videu:

Výčet otázek a odpovědí je pro Vás připraven zde: 1. Roman Tománek Stále omílaný dotaz: Heluz 44 lepený na pěnu, zateplit nebo nezateplit a čím? Při zateplení termobloku by mělo platit jedno pravidlo a to je: při návrhu stavby domu by měli stavebníci řešit se svým projektantem otázku s jakou energetickou náročností by chtěli mít stavbu řešenou, čím by chtěli dům vytápět a čím chtějí zateplovat. Můj názor vychází z osobní zkušenosti: v momentě, kdy postavíte dům z Heluzu 44 a více, tak máte energeticky vyhovující dům, který má v podstatě malé úniky. Radím Romanovi zvolit paropropustný systém zateplení v tloušťce od 8 do 14 cm dle energetického požadavku, jaký máte pro svůj dům.

2. Michal Kratochvíl Má smysl investovat do dražší cihly s vnitřním izolantem nebo použít klasickou broušenou cihlu a potom ji zateplit ? Cihly s vnitřním izolantem jsou novinky ( na trh s tím přišly firmy Heluz a Porotherm) a tyto systémy se prezentují jako nízkoenergetické či pasivní. Já bych stavěl z tenčí cihly, například Porotherm 20 nebo 30 a pak řádně zateplil. Cihly s vnitřním izolantem mi přijdou zbytečně drahé. 3. Antonín Turek Jakou formu zateplení mám použít na již realizovanou novostavbu z termoizolačních cihel Heluz Family 44. Když se rozhodnu zateplit svépomocí, myslím, že mě to vyjde finančně stejně, například materiálem Baumit Open. Opět radím: řešte to už v projektu, čím chcete topit a jakou energetickou hodnotu má splňovat Váš dům. Nicméně, pokud si Antonín troufne zateplit svépomocí, tak ho v tom jedině podpořím. Když se bude jednat o povrchovou úpravu omítkou, tak doporučuji 2-4 cm termoomítku. Pokud se Antonín rozhodne zateplit Baumit Open, pak doporučuji paropropustné omítky.

Reklama

4. Martina Špačková Loni jsme postavili přízemní dům z bloku H+H Greenblock 375mm, řešíme fasádu, zda zateplit polystyrenem a jakou tloušťku polystyrenu při tepelném odporu cihly použít, nebo úplně vynechat zateplení? Zhotovit fasádu nebo termofasádu.. Co je nejvýhodnější ? Já bych se určitě pohyboval na 12-14 cm difuzně otevřeného systému, což je zateplení minimálně vatou nebo baumitem Open. 5. Roman Je zateplení skutečně důležité k zamezení úniku tepla nebo je to jen boom dnešní doby a jaká je návratnost finančních nákladů, které jsou se zateplením spojené? Jakou tlouštku mám použít k optimálnímu zateplení, když mám postaveno z Porotherm 380. Je velký rozdíl mezi 5ti a 10ti cm polystyrenem co se týče zateplení? Zateplení je naprosto zásadní pokud tedy nepoužijete systém, který to v sobě již má. Za mě bych dodatečné zateplení určitě doporučil. Pokud nechcete, aby docházelo ke kondenzaci par, volil bych k zateplení 10 cm polystyren. Z energetického hlediska je 5 cm dostačujících, ale z pohledu kondenzace par a tvorby rosného bodu je to málo. 6 cm by mělo stačit, ale musí být systém paropropustný, ale vše záleží také na tom, jaké máte vytápění či jaké zda máte zateplená okna, střechu aj.

6. Jozef Bandžak Pro stavbu domu mám navržené cihly Porotherm 44 T Profi. Je v tomto případě ještě nutné zateplit minerální vlnou plášt rodinného domu nebo stačí omítka? Pokud je Vám sympatický materiál minerální vata, tak Vám to jen schvaluji. Jen si dávejte pozor, když budete zateplovat vatou, aby jste tento systém uzavřel nějakou akrylátovou silikonovou omítkou s velkým difuzním odporem. Jestli chcete zateplovat vatou, doporučuji od tlouštky 8 cm a výše.

7. Vojta Mám barák z opuky, což je směs vápence a hlíny, můžu zateplit polystyrenem nebo něčím jiným? Opuka je tzv. slepencové zdivo. Z praxe mám zkušenost, že mají tyto obvodové konstrukce domů tlouštky od 60-80 cm, jsou to zpravidla starší domy a obsahují velký podíl vlhkosti. Pro zateplení doporučuji paropropustný izolant. Něco, co dokáže odvést vodu z kamene pryč. Např. Baumit Open.

Reklama

8. Lukáš Černý Mám dům postaven z Ytong Lambda 375. Nemám žádné zvláštní podmínky na energetickou náročnost, jen nevím zda a čím zateplit. V projektu mám zateplení polystyrenem 10 cm, ale spousta lidí mě od toho zrazuje. Co si myslíte vy ? Pokud topíte dřevem, tak nezateplujte. Náklad na topení nebudete mít vysoký, ale pokud vytápíte podlahovým topením, elektrikou nebo plynem rozhodně zateplete min. 10cm. Doporučuji Ytong Multipor nebo Open Weber Klima.

9. Jiří Chci stavět z Ytongu. Je lepší postavit silné zdivo a dát méně izolantu nebo obrácená varianta tedy slabší zdivo a silnější vrstva polystyrenu ? Co se vyplatí víc a jaké jsou výhody řešení? Z profesionálních zkušeností se přikláním postavit menší nebo-li slabší zdivo a dbát na pořádné zateplení.

10. Miroslav Klement Domníváte se, že je nutné zateplovat cihelné bloky o tloušťce 45cm a více? Určitě ano. Zateplete to otevřeným paropropustným izolantem v tlouštce od 8-10 cm, nemůžete tím nic pokazit, zlepšíte tím vlastnosti konstrukce, nákladově budete jako u omítky a navíc zvýšíte životnost fasády o 20let.

Reklama

Stáhněte si zvukový záznam tohoto dílu ve formátu MP3 zde

(velikost cca 30MB, klikněte pravým tlačítkem a zvolte možnost "uložit odkaz jako")

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama