Montáž oken

Autor: Michal (6 příspěvků)
23. 4. 2014
29 komentářů
Montáž oken
Příspěvek stavebníka
Zdravím stavebníci, po delší odmlce mám chvilku času na krátký příspěvek. Ten se bude týkat montáže oken. Vzhledem k tomu, že mám 2.patrový dům a chtěl jsem velké okenní plochy, tak mám na době docela dost oken, celkem 26. Dále pak okna jsou velkoformátová zpravidla v přízemí francouzská, mají na výšku 2,3m v patře pak 1,8m.

Vzhledem k půdorysu RD jsem řešil již od počátku osazení vstupů na terasu HS portály v přízemí, tak i v prvním patře na balkon. První patro a s tím související vstup na balkon je nakonec řešen jedním HS portálem a z druhého pokoje sestavou balkonových dveří s fixním oknem a rohovým spojem s dalším fixem.

Okna mám 3 skla, Ug=0,6 opatřené connexovými foliemi kvůli pojišťovnám. Snad všechny pojišťovny mají v podmínkách, že pokud je plocha skla vyšší než 600 cm2 tak při loupeži vniknutím do RD rozbitým sklem Vám pojišťovna nezaplatí ani korunu, pokud jsou okna přístupná z okolního terénu do výše 3m nad okolním terénem. Zde pozor, doufám, že to někomu třeba pomůže, existují 3 třídy connexu, který se do skel lepí. Pojišťovny uznávají pouze třídu P2A tedy střední connex a vyšší. Nikoli základní connexové fólie ty splňují pouze normu 2B2 byť se s nimi případný zloděj rovněž potrápí.

Každopádně neudělejte chybu jako já, kdy jsem se spokojil s tím, že jsem při objednávce požadoval bezpečnostní skla a bylo mi sděleno, že okna budou obsahovat connex. To že existuje několik tříd jsem netušil. Největší fór je v tom, že výrobce se neptal, dal tu nejlevnější variantu connexu aby cena byla co nejnižší a přitom rozdíl mezi první třídou connexu a druhou, která již splňuje normu P2A a uznávají ji pojišťovny je v rozdílu cca 200 CZK bez DPH na m2 skla.

Reklama

V porovnání s celkovou cenou oken je to zanedbatelná položka. No chybami se člověk učí, takže mi nezbude nic jiného než okna opatřit ještě aktivními senzory proti rozbití napojené na alarm tak, abych splnil podmínku pojišťoven. Mříže či rolety totiž nechci a jiný způsob řešení snad už není.

Zpět k oknům, ty přivezla montážní firma v březnu v pátek, kdy se na 2x otočili, v sobotu instalovali první várku, v pondělí pak várku druhou. Poslední etapou byla montáž HS portálů. Ten největší na délku 3,5m vážil 320 kg a bylo jen vtipné ho sundavat z auta do teplejch natož ho nést na určené místo (naštěstí se jednalo o přízemí). Neslo nás to 7 lidí. I na otevření samotného HS portálu musí člověk vynaložit trochu té síly, a jak pravil jeden z montážníků ... "No aspoň se nemusí bát, že mu děti obývákem utečou z baráku". :-)

Ani další 2 HS portály nezůstaly v pozadí, ten do 2. patra se nevešel na výšku přes již vybetonované a připravené stavební otvory dveří v interiéru, a tak jsme ho ve 4 lidech vyzvedli do úrovně balkonu, kde další 3 ho tahali k sobě a položili na balkón. Další perličkou byly např. okna ve fixu umístěné v 2.patře v koupelně, kdy se jednalo o okno v rozměrech 1,8m na výšku a 2,2m na šířku. Okno vč. rámu vážilo přes 150kg, ve 3 lidech jsme ho nesli po samonosném schodišti o kterém jsem psal v minulém článku a nášlapy vydržely, takže zátěžová zkouška proběhla v pořádku.

Reklama

Ten samý den, co se HS portály přivezly se i nainstalovaly. Celkem tedy montáž oken a vchodových dveří zabrala 3,5 dne. Výsledek můžete zhodnotit na fotkách níže.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal
Michal (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama