Obkládání koupelny a WC

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Kategorie: Koupelna a WC
14. 4. 2014
2 komentáře
Obkládání koupelny a WC
Příspěvek stavebníka
21.10.2011 - Jakmile se mi povedlo dokončit pokládku dlažby v kuchyni, obýváku, hale, zádveří a technické místnosti, bylo na čase přestěhovat můj řezací stůl z koupelny do budoucí ložnice, ve které bude na podlaze laminátová podlaha.

Ložnice byla již vybílena, proto jsem si kolem řezacího stolu postavil palety, přitloukl na ně nějaké laťky, které mi zbyly na stavbě a na ně upevnil igelity, ve kterých byla původně zabalena vata pro izolaci podkroví.

Místo na další řezání obkladů a dlažby tak bylo připraveno a mohl jsem pokračovat v práci. Koupelnu, která byla do teď plná nářadí, bylo nutné nejprve vyklidit. Zbrousit anhydritovou podlahu, vysát z ní prach a natřít penetrací od Murexinu, kterou jsem používal v celém domě.

V koupelně, která je spojena s šatnou, měla být na podlaze stejná dlažba. Rozhodl jsem se před lepením obkladů nejprve začít pokládkou dlažby.

Reklama

V koupelně jsem si změřil délky stran, rozdělil je na polovinu a nakreslil si na zem čáry. Poté jsem na sucho položil dlaždice podél čar, abych zjistil, jak velké kusy budu muset na krajích dořezávat.

Podle potřeby (abych nemusel řezat centimetrové proužky) jsem čáry posunul a pustil se, již jako zkušený pokladač, do práce. Dlaždice jsem lepil pomocí flexibilního lepidla, které je nutné použít, pokud máte podlahové topení.

Za jeden den jsem položil dlažbu v koupelně i šatně.

Reklama

Poté jsem dlažbu vyspároval a zakryl pomocí igelitů, ve kterých byla původně zabalena minerální vata pro izolaci podkroví.

Před lepením obkladů jsem napenetroval všechny stěny a v hobby marketu koupil dřevěnou lať, která měla sloužit jako výchozí rovina, od které začnu lepit obklady.

Z více zdrojů jsem slyšel, že je vhodné začínat lepení přibližně ve výšce 1 metru. Cílem je, aby se případné rozdílné šířky spár a další nepřesnosti projevili u stropu a u podlahy a nebyly tak majitelům po celý život na očích :-).

Reklama

Já se rozhodl začít od druhé řady. Naměřil jsem si výchozí bod, abych měl na stranách rozumné dořezy. Hřebenem jsem nanesl lepidlo na stěnu a postupně podle nákresu začal nalepovat jednotlivé dlaždice.

První obklady jsem si na zkoušku nalepil ještě dříve, než jsem začal pokládat dlažbu. Chtěl jsem si vyzkoušet, jak moc bude obtížné obklady přemluvit, aby držely na zdi.

Bylo to jednodušší, než jsem si myslel a než mě všichni strašili.

Položení dlažby v koupelně a šatně, nalepení a vyspárování obkladů v koupelně mi trvalo celkem 9 dnů.

Stejný postup obkládání jsem zvolil na malém záchodu umístěném v zádveří.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama