Na co myslet před rekonstrukcí podlahy

Autor: Liapor (44 příspěvků)
31. 3. 2014
0 komentářů
Na co myslet před rekonstrukcí podlahy
Příspěvek stavebníka
Pokud se chystáte v blízké době na rekonstrukci podlahy, pak možná jako většina ostatních narazíte na problém - podlaha je křivá a před instalací nového povrchu bude nutné ji vyrovnat. Rovný podklad je totiž důležitý nejen pro správné položení nového povrchu, ale také pro umístění nábytku a dalšího vybavení místnosti.

Podlahu můžete vyrovnat tradičním způsobem pomocí betonu či cementové stěrky. Toto řešení s sebou však nese relativně vysoké časové nároky na vyschnutí a také nebezpečí prasklin. Moderní a stále oblíbenější alternativou se tak stalo vyrovnání podlahy suchou cestou pomocí lehkého keramického kameniva Liapor (keramzitu) a podlahových desek, které s sebou nese řadu výhod:

•    Kamenivo Liapor má skvělé izolační vlastnosti. •    Instalace je snadná a rychlá. •    Nejsou nutné žádné technologické přestávky. •    Podlaha je ihned pochozí. •    Lze použít pro rekonstrukce i novostavby •    Jedná se o čistě přírodní a 100% nezávadný materiál. •    Kamenivo Liapor má nízkou objemovou hmotnost - zbytečně nezatěžuje nosnou konstrukci a lze tak použít třeba i pro střešní nástavby. •    Umožňuje také bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Více o přednostech kameniva Liapor >>

Video z rekonstrukce podlahy pomocí Liaporu

Reklama

Postup pro rekonstrukci podlahy Liaporem

1. Nejprve je nutné odstranit starou podlahu včetně starého násypu a podklad důkladně očistit.

Na co myslet před rekonstrukcí podlahy

2. Následuje položení separační vrstvy (např. netkané geotextilie).

Reklama

3. Poté následuje položení vyrovnávacího podsypu z kameniva Liapor, doporučená je frakce 1-4mm. Je vhodné jej aplikovat při nerovnostech podkladu nad 20 mm, výše násypu není v podstatě omezena.

Na co myslet před rekonstrukcí podlahy

4. Liapor se při ukládání hutní pouze ručně, obvykle pomocí dřevěných latí a hladítka. Na připravené vrstvě suchého podsypu z Liaporu nelze přímo chodit, ale pohyb je možný po provizorním zakrytí dřevěnými nebo polystyrénovými deskami v místě pohybu a manipulace.

Reklama
Na co myslet před rekonstrukcí podlahy

Na zhutnělou vrstvu Liaporu už můžeme pokládat podlahové desky všech dnes na trhu běžných typů (KNAUF, Rigips, OSB, Cetris atd.).

  • K zajištění správné funkce plovoucí podlahy musíme oddělit podlahové desky od stěn a ostatních stavebních konstrukcí pomocí dilatačních obvodových pásků.
  • Podlahové desky klademe na připravenou vrstvu vyrovnaného a připraveného podsypu z Liaporu a měly by být vždy kladeny v systému pero/drážka. Pokud klademe vícevrstvý systém, musíme dbát na dodržení překrytí spár jednotlivých vrstev.
  • Při větší ploše podlahy je vhodné podsyp a podlahové desky pokládat postupně. Ideálně si vždy připravit plochu podsypu větší o 30 % než bude plocha kladených desek. S pokládkou se obvykle začíná v rohu protilehlé stěny dveří.
  • Dokonalého spojení desek, tuhosti a rovinnosti podlahy zajistíme nanesením lepidla do spar desek a jejich následným prošroubováním dle doporučení výrobce desek.
Na co myslet před rekonstrukcí podlahy

6. Na závěr spáry přetmelíme. Podlaha je hotová a na takto připravený podklad lze pokládat jakoukoliv finální nášlapnou vrstvu (laminátovou podlahu, dlažbu, koberec atd.).

Na co myslet před rekonstrukcí podlahy

Jak a kde koupit keramické kamenivo Liapor?!

Keramické kamenivo Liapor můžete zakoupit on-line na adrese obchod.liapor.cz nebo prodejní síti Liapor.      

Poradenství v otázce aplikací keramického kameniva Liapor a další informace vám poskytne obchodně technický poradce výrobce:     Ing. Libor Pupík mob.: +420 606 643 550 e-mail: pupik@liapor.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Liapor (44 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.liapor.cz/352 324 401
Č.p. 176, 357 35 Vintířov
Poslat poptávku