Kapilární vytápění, podlaha a omítky

Autor: Radka a Michal (8 příspěvků)
10. 1. 2014
15 komentářů
Kapilární vytápění, podlaha a omítky
Příspěvek stavebníka
Dnešním dnem naposledy uveřejníme postup naší stavby, ukážeme Vám chybějící části a tímto náš seriál zakončíme. Naše cesta začala v roce 2013 v lednu, kdy jsme intenzivně sháněli věci pro stavební povolení, což nám trvalo cca měsíc a noc co noc u PC.

Naopak dokončení a nastěhování máme v plánu na jaře 2014. Bez prostojů bychom stavěli cca 6-8 měsíců, ale vše má svůj čas a my jsme nechtěli nic uspěchat. Také jsme hodně smlouvali a nenechali se nikdy do ničeho tlačit! Oni to pánové ze stavebnictví moc dobře umí, vyvolat chaos a natlačit Vás kam potřebují a hlavně za draho!!! Ale pamatujte, nic není tak horké, aby to bylo neúnosné:o)

Posledním naším seriálovým tématem je kapilární topení, omítky a podlaha. Nebylo možné tato témata rozdělit, protože spolu úzce souvisí.

Začneme instalací topení, která byla vlastně na úplném začátku ještě před základovými patkami, kdy jsme věděli, že kapilární vytápění je cesta k úsporám energie. Samotný pohon kapilárního vytápění je zajištěn tepelným čerpadlem – země voda (viz náš článek o položení zemních kolektorů.) Kapilární systém je implementován takřka do všech částí domu – do podlahy, stropů a zdí. Chronologicky jsme začínali nalepením 3 cm polystyrenu (s betonkontaktem) na vnitřní části domu, kde budou následně kapilární rohože implementovány. Kde všude budou kapilární rohože, je vždy otázka na projektanta, která vytápění kapilárním systémem zajišťuje. Pro náš dům máme dva rozvaděče – jeden pro dolní patro a jeden pro horní patro. Kapilární systém bude navíc podpořen solárními kolektory a náklady na vytápění tak budou minimální.

Reklama

Kapilární systém zajišťuje nízkonákladové vytápění a bezprašnost prostředí. Je na principu násobení sálavého tepla a v místnostech nemáte žádná topná tělesa (ani mřížky v podlahách). Prakticky na Vás příjemně působí teplo ze stropu, stěn a podlahy. Kromě topení lze kapilární vytápění v horkých dnech nastavit i na chlazení. Takže máte tepelnou pohodu po celý rok.

Pracovníci nejprve osadili stropy a zdi kapilárními rohožemi. Následně na ně nanesli strojní sádrové omítky. Jakmile byly sádrové omítky hotové, přešlo se k druhé fázi. Na podlahu se položil extrudovaný polystyren a na ně se aplikovaly rohože. Současně s usazením rohoží jsme usadili žlábky a kanálky v koupelnách a garáži.

Následně jsme objednali podlahy od společnosti CORPSTAV s.r.o. pan Blacký 777 769 976. Zde musíme vyzdvihnout dokonalou souhru a neskutečnou kvalitu party, která nám podlahy realizovala. Během jediného dne jsme měli hotovo, čisto a uklizeno. Pánové byly neskutečně sehraní, vřele doporučujeme.

Reklama

Po podlahách bylo nutné instalovat vysoušeče od Firmy REMKO, aby se objekt do nového roku rychle dosušil.

Současně s vnitřními pracemi jsme realizovali i venkovní přípojky. Následně nás čeká čistá elektroinstalace (vypínače, zásuvky, světla), dlažba, dřevěná podlaha, dveře, sanita a vybavení. Toto však už záleží čistě na našem vkusu. Jako poslední nás čeká fasáda a zateplení, což máme naplánováno na jaro 2014.   Tímto náš seriál končí, snad už jen pár rad na závěr, které vychází z naší zkušenosti: 1. Nenechávejte si realizovat dům od prostředníků nebo stavebních firem na klíč, jinak v tomto případě si vždy připočítejte podstatnou přirážku – až 100% hodnoty domu na víc!!! Pokud nejste úplně negramotní, dokážete si zorganizovat a poptat jednotlivá řemesla sami. Je to elegantnější řešení, než na stavbě strhat vlastní tělo. Pokud předáte práci odborné firmě, můžete do budoucna ušetřit. Stavbyvedoucí a Stavební dozor by Vám na to měl vždy po technické stránce dohlížet a zodpovídat Vám za to, protože za toto ho především odměňujete. 2. Zachovejte klid a chladnou hlavu. 3. Neberte první nabídku, ale udělejte si poptávku na několik firem, tím ušetříte hodně korun a máte srovnání, kolik obvykle stojí odpovídající práce. Samozřejmě nejlepší jsou reference. 4. Zásadní pravidlo – Neplatit nic předem, maximálně zálohovat do 10% z finální ceny. Každý potřebuje motivaci a pokud zaplatíte předem, firma nebude mít motivaci práci dokončit v požadovaném termínu. Nebo ukládat finanční prostředky do depozitu, které se firmě uvolní až po převzetí vykonané práce. 5. Nikdy nedávejte na první dojem čím stavebník přijede a jak je oblečen, protože většinou je to jen přetvářka. Většinou jezdí ve Favoritech, Felíciích a podobných vozech, ovšem doma na zbrusu novém statku jim stojí většinou Mercedes ML, nebo Volvo X90:o) To je naše zkušenost - na vrch chudáček doma boháček:o) A vše platí zákazník - VY!!!

A ještě něco, ekonomické i technické cíle, které jsme si dali při stavbě našeho domu plníme. Přesné ceny neuvádíme, protože stejně záleží na šikovnosti každého stavebníka... a také ne všem zveřejněným cenám se dá věřit...

Reklama

Přejeme Vám hodně pevných nervů a úspěchu při realizaci Vašich domečků a vysněného bydlení. Radka a Michal

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Radka a Michal
Radka a Michal (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama