Okna

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
28. 11. 2013
7 komentářů
Okna
Příspěvek stavebníka
Okna byla jedna z těch dlouhodobějších záležitostí a přiznám se, že jsem provedl risk analýzu nespočtu firem a nechal si okna nacenit snad od každé firmy s alespoň trochu zvučným jménem. Ceny byly +/- stejné. Tam, kde byla cena vyšší, byla vyšší „sleva“, tam kde byla cena nižší, byla nižší „sleva. Výsledná cena tedy de facto všude stejná.

Co se materiálu týče, prošli jsme si fázema snad všech maderiálů, ze kterých se dají okna vyrobit.

Začali jsme standardně na plasťácích. Nemusej se udržovat, jsou levný a mají dobré vlastnosti. Moje ekologické cítění, se ale s plasťákama nějako ne a ne popasovat (stačí, že budem mít na fasádě tunu polystyrenu).

Přešli jsme tedy do fáze hliníkových. Ty jakž takž, cenově dostupné profily bych si ale nedal ani do kanceláře a za cenu designově přijatelných profilů bych postavil ještě jeden menší domek. Na jednom veletrhu nás nadchla možnost dřevohliníku, ten ale zas nemá až takovou základnu a cena (ač většina výrobců tvrdí, že to tak není) se vyrovná těm hliníkovým. Uznávám, že mě trochu mrzí, že jsme ten dřevohliník neprubli, ale co už. Po cca půl roce rozhodování o dodavateli jsem se dozvěděl, že známej dělá obchoďáka v OkayPlastu ve Vysokém Veselí, což je kus od naší chalupy a bylo rozhodnuto. Všechno nám polopaticky vysvětlil, provedl nás po fabrice, ukázal vzorky a postupně jsme se dopracovali k nejlepší variantě a to dvojsklo (to jsme ještě na poslední chvíli upgradli o bezpečnostní fólii), modřín bez napojení, barva ořech. Navíc jsem měl dobrý pocit z toho, že to pánové při montáži neodfláknou bo jinak bych ho pomluvil pochopitelně. A každej přeci ví, že kvalita oken je z 50% určena materiálem a z 50% montáží. Jo a jen tak mimochodem, namontování oken mi za mrzký peníz nabízeli i moji „zedníci“. Prý už to taky párkrát dělali a nic to není, muhehe. Když byl vybranej maderiál následoval boj o balkónovky. To, že musí být bezbariérové, jsme se shodli s manželkou oba, ale já bojoval za trojdíl a žena za dvojdíl. Tepelné úniky (a cena) mě nakonec přesvedčili a tak jsme skončili na dvojdílu. Okna jsme si zatím nechali udělat bez parapetů bo nevíme, jestli budou v interiéru všechny parapety stejné a z venku bych rád na některá okna použil parapetní desky v barvě lícovek, které máme v interiéru. Žaluzie jsme také nechtěli, zatím jsme nenašli žádný rozumný důvod, proč je chtít.

Reklama

Samotná výroba oken trvala necelé dva měsíce, pokud se nemýlím.

Když už to bylo +/- k tomu, domluvil se termín a ráno kolem osmé dorazili pánové okenáři. Zhruba kolem desáté dorazila další várka oken a další várka okenářů. Kolem druhé odpolední se ztratila druhá várka okenářů a kolem čtvrté odjela i první várka a okna byla komplet. Žádný škrábanec, žádná odřenina, takže spokojenost.

Doufám, že zimu přežijou bez úhony...

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací