Sádrové omítky

Autor: Jožka a Verča (18 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
12. 4. 2013
4 komentáře
Sádrové omítky
Příspěvek stavebníka
Březen/Duben 2012 Ať si říká kdo chce co chce, ale na Ytong jedině sádra.

Objednal jsem paletu Rigips Rimat 100DLP. 5 pytlů přišlo do stavebnin natrhnutých, a tak jsem je měl zadarmo. Takže jsem pěkně ušetřil. Víceméně jsme je použili na zapravení po instalacích jak vody tak elektriky. Dokupoval jsem nakonec ještě 2 pytle.

Den před omítáním jsem si zeď ométl pořádně smetákem a pak napenetroval žlutou penetrací od Rigipsu. Koupil jsem i speciální hladící špachtli se zakulacenýma rohama.

Na nacvičení jsem použil šatnu a pak ještě i technickou místnost. To přišlo opravdu vhod. Po omítání první zdi v šatně jsem měl chuť s tím šlahnut o zem a brečet. Prostě hnus. Volal jsem technikovi co s tím.

Reklama

Rada byla, abych rozmíchal pytel ve 20l vody. Prej nejlepší poměr. No jo, ale pytel má 30Kg a je velký jak prase. Tím jsem měl najednou strašně moc hmoty a nestihl jsem to zpracovat. 

To mě přivedlo na poloviční dávku. Asi 8 litru vody a do toho půlku pytle. Nechal jsem to asi 5 minut nasávat a potom ručně zamíchal a dolil asi 2l vody, zase jsem to nechal chvilečku nasát a míchal míchadlem dokud to nebyla taková šedá plpa bez hrudek a bublinek. Zase chvilečku odstát asi 3 minuty, pak přemíchnout lžící a už jen natahovat. 

Natahoval jsem to ze začátku podle omítníků, ale docela to zdržovalo. Takže jsem to pak už je natahoval velkým hoblem. Srovnal špachtlů. Potom jsem namíchal další várku, natáhl ji na zeď a zase srovnal. A potomhle jsem už mohl první várku namočit houbou a vyhladit špachtlů do hladka.

Reklama

Správně se to má dělat nějak, když zatlačíte prst do omítky, ale dlaň už ne. Mě to ale vycházelo tak, jak jsem to popsal. Hlavně musí být nařadí a všechno úplně čisté. Omítky jsou hladké a nedají se zatočit jak cementové se zrnem.

Perlinku jsem dával jen nad dveře, překlady a okolo oken. Podle spotřebovaného materiálu to vychází na 5mm tloušťku.

Po roce se objevila jedna prasklina tuto zimu, ale to je způsobené sedáním baráku v jednom rohu, kde dlouho na podzim stála voda. Jinak zatím v pořádku.  

Reklama

Povrch je fakt super hladký. Ikdyž, jak teď chodím, tak vidím sem tam nějakou hrudku. No, ale to má každý no a za ty prachy si myslím, že zlaté. :-D

Náklady

Název položkyCena
Pentrace12kg, Al rohy, perlinka, špachtle atd.
4 325 Kč
Rimat 27 pytlů +5 zdarma
9 100 Kč
Celkem13 425 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jožka a Verča
Jožka a Verča (18 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací