3 + 3 x 8... Trochu matematiky kvalitních plastových oken

Autor: OKNA.EU (17 příspěvků)
21. 1. 2013
0 komentářů
3 + 3 x 8... Trochu matematiky kvalitních plastových oken
Příspěvek stavebníka
Plánujete pořízení nových oken a stále si nejste jisti, která jsou ta správná, komu máte věřit a komu ne? 3, 4, 5, 6, 7, nebo dokonce 8 komor? 2, nebo 3 těsnění? 2sklo, nebo 3sklo? Samá čísla, ale co vlastně znamenají? Která jsou důležitá a která ne zas tak moc?

Tak kolik komor vlastně mám chtít?

Komorami se to v nabídkách firem jen hemží. Kolik komor je tedy správně? A jak se komory v profilu vlastně počítají? Počet komor v profilu se vždy počítá ve směru převažujícího proudění tepla, tedy z interiéru do exteriéru. Ještě před pár lety se běžně nabízla pouze okna trojkomorová nebo maximálně čtyřkomorová.

Pětikomorová okna byla vrcholem techniky. Uplynulo pár let a trojkomorová či čtyřkomorová okna už v nabídkách firem ani nenajdete. A pětikomorová okna se rázem stala tím základním, většinou nejekonomičtějším řešením při nákupu nových plastových oken. Většina zákazníků dnes už volí okna minimálně šestikomorová. Vrcholem nabídky trhu (dosud stále nepřekonaným) se v nedávné době stala okna osmikomorová se zcela bezkonkurenčními tepelně izolačními vlastnostmi okenního rámu.

Komory však nejsou všechno

Kvalita tepelné izolace okenních rámů však není předurčena jen počtem komor. Některá okna mají jednotlivé komory tak úzké, že na zlepšení tepelné izolace rámu nemá zvýšený počet komor v podstatě žádný vliv (v některých extrémních případech může mít větší počet velmi úzkých komor na tepelnou izolaci rámu vliv dokonce opačný). Kromě počtu komor je třeba při výběru kvalitního okenního rámu hledět i na jeho stavební hloubku tj. sílu okenního profilu měřeno z interieru do exterieru.

Reklama

Za úplné minimum je v současné době považováno 5 komor při stavební hloubce profilu aspoň 70 mm. Standardem se v současné době staly profily o 6 komorách a stavební hloubce profilu aspoň 80 mm. Stále více zákazníků však vyžaduje tu tepelnou izolaci, kterou poskytují v současné době vrcholné typy profilových systémů o 6 až 8 komorách a stavební hloubce blížící se 90 mm.

Počet těsnění snad ještě důležitější než počet komor…

Tepelná izolace rámu však není předurčena jen počtem komor a stavební hloubkou. Nejintenzivnější ztráta tepla se odehrává právě ve spáře, kde se setkává okenní rám s okenním křídlem (funkční spára). Tato spára musí zabezpečit odvod kondenzační vody odtokovými kanálky do exteriéru. Na druhou stranu právě tudy okenní rámy v zimě nejvíce prochládají. Právě tyto odvodňovací kanálky jsou důvodem, proč u okenních rámů pouze s dvojitým (dorazovým) těsněním dochází k velmi častému orosování na interiérové straně. Studený vzduch se přes odvodňovací kanálky snadno dostane až k těsnění na interiérové straně profilu, a to samotné již prochladnutí profilu samo o sobě zabránit nedokáže.

Zcela jiná situace je u systémů s trojitým těsněním, kde středové těsnění vytváří nepřekonatelnou zábranu jak zatékání srážkové vody hnané větrem, tak i spolehlivě drží studený vzduch daleko od interiérové strany profilu. Kolik má ten který výrobek těsnění ve funkční spáře okna, se většinou ani dozvíte, pokud se přímo nezeptáte. Počet těsnění ve funkční spáře okna je však zcela zásadní jak pro prevenci zatékání na parapet, tak v podstatě jediným spolehlivým opatřením proti orosování rámu v interiéru. Proto nabídky na 6 či 7 komorová okna pouze s 2 těsněními jsou jednoznačně vyhazováním peněz.

Reklama

A v čem je to trojsklo vlastně lepší než to dvojsklo?

Nejnižším používaným standardem u nás jsou dnes izolační dvojskla se selektivní vrstvou a plněná argonem. Taková skla se pak běžně označují hodnotou Ug = 1,0 nebo 1,1. Kvůli rychle rostoucím cenám energií se stále více zákazníků rozhoduje pro izolační trojskla se dvěma selektivními vrstvami a plněná argonem. Izolační trojskla pak dosahují hodnot Ug = 0,5 až 0,7. Použití izolačního trojskla nám tedy dokáže snížit tepelnou ztrátu až na polovinu oproti standardně používaným dvojsklům. Opět však platí – není trojsklo jako trojsklo. Nejlepší tepelnou izolaci můžeme od izolačního trojskla očekávat, pokud jeho tloušťka bude 44 mm a více. Takové sklo však dokážou zasklít pouze ty nejlepší systémy o stavební hloubce aspoň 85 mm.

Teplý nekovový rámeček – to je to, o co tu teď běží!

Samozřejmě že si nikdo nekupuje nová okna s vědomím, že mu bude na okraji izolačního skla docházet ke kondenzaci vlhkosti a jeho orosování. Pokud si však nedáte pozor a třeba nedopatřením pořídíte nová okna s kovovým meziskelním rámečkem, orosování skel se rozhodně nevyhnete. Moderní nekovové meziskelní rámečky – nejčastěji TGI nebo ještě lépe Swisspacer vám dokážou takovému rosení zabránit, a tím významně vylepšit komfort vašeho bydlení.

Trojsklo a trojité těsnění – to prostě patří k sobě

Chceme ušetřit, volíme tedy izolační trojsklo. Chceme, aby se nám sklo nerosilo, volíme nekovový teplý rámeček. Chceme, aby nám nezatékalo a nekondenzovalo na okenním rámu, volíme trojité těsnění.

Reklama

Pět, šest, sedm nebo osm komor – to už pak podle vaší peněženky

A teď už je to na nás, kolikakomorový rám a s jakou stavební hloubkou vybereme. Čím víc a čím širší, tím lepší izolace. A tím lepší trojsklo lze do takového rámu také zasklít.

Hledíme dopředu – i to nejlepší se brzy stane standardem

Tak proč si nedopřát to nejlepší na trhu, když to je za rozumnou cenu – třeba tu osmikomoru s trojitým těsněním a trojsklem zdarma?

ing. Jiří Chomát, OKNA.EU s.r.o.  WWW.OKNA.EU

Galerie

3 + 3 x 8... Trochu matematiky kvalitních plastových oken3 + 3 x 8... Trochu matematiky kvalitních plastových oken
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
OKNA.EU (17 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací