Plastová okna, jejich povrchové úpravy a fungování

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
22. 10. 2012
0 komentářů
Plastová okna, jejich povrchové úpravy a fungování
Příspěvek stavebníka
Plastová okna mají hned několik výhod současně: jsou rozměrově přesná, odolávají povětrnostním vlivům, nekroutí se a jsou levnější než jiné druhy oken. Plastová okna se prodávají v nejrůznějších tvarech a provedeních. Rám okna přímo vystaven slunečnímu záření se nezřídka ohřeje až na 80 °C, a tak musejí plastová okna splňovat přísné požadavky.

Zušlechťováním povrchových ploch okenních plastových profilů je myšleno kašírování dekorativními foliemi, lakování a  extrudace. A právě kašírování je technologií úpravy plastových oken, která se objevila na začátku 80. let a významně ovlivnila jejich celkový vzhled a jeho možnosti.  Dekorativní fólie je možno použít zevnitř i zevně. Další vývoj těchto fólií pak umožnil jejich uplatnění i na později zabudované profily a nábytek.

Plastová okna, jejich povrchové úpravy a fungování

Na začátku je výroba extrudovaného profilu PVC. Ten se posléze nakašíruje jednobarevnou fólií anebo fólií s jemným vzorkovaným dekorem. Použít lze i speciální fólie z měkčeného PVC. Ty mají přídavnou ochrannou vrstvu z polyakrylátu o velmi malé tloušťce. Zejména dvousložková lepidla na polyesterové bázi jsou vhodným prostředkem na lepení fólií na  plastové profily oken.  Lepidlo je ředitelné a rozpustné metylenchloridem. Lakování patří k povrchové úpravě, která zajistí okenním profilům z PVC téměř jakýkoli barevný odstín. Při této technologii se používá dvousložkový lak na polyakrylátové bázi.  Ten se nanáší na okenní profily stříkáním. Bohužel jím nelze vytvářet vzorkovaný dekor a   nedosahuje tak dobré odolnosti proti povětrnostním vlivům, jako povrch kašírovaný.  

Reklama
Plastová okna, jejich povrchové úpravy a fungování

Technologie sloučení dvou materiálů – termoplastického polymeru PVC a polymethylmethakrylátu prostřednictvím dvou šroubových lisů se nazývá  koextrudace. Postup je takový, že se vytlačuje bílý základní profil z PVC s neextrudovanou barevnou  vrstvou z polymethylmethakrylátu.

Plastová okna, jejich povrchové úpravy a fungování
Reklama

Je možné také vylepšení tepelnětechnických vlastností starších okenních rámů na různé materiálové bázi, a tím je předsazení tepelněizolačních profilů z tvrzené polyuretanové pěny na vnější straně okenních rámů.   Za účelem snížení tepelných ztrát ostění lze deskami z tvrzené polyuretanové pěny obložit povrch ostění. Pro kvalitu a funkčnost plastových oken je však rozhodující konstrukce profilů. Plasty, které jsou v současnosti používány k výrobě oken, mají životnost až 50 let.

Plastová okna, jejich povrchové úpravy a fungování

Alternativní variantou jsou okna hliníková, která jsou téměř nezničitelná, jsou však finančně podstatně náročnější. Komfort a bezpečnost užívání jsou u oken prioritou. Bezpečnostní lišta probíhající od horní části křídla rámu brání vypadnutí okenního křídla v případě, že by došlo k chybě u obsluhování otočného nebo výklopného kování.Takto přizpůsobené kování zároveň omezuje  úhel otevření ve výklopné poloze.  Pojistka dále nepovoluje možnost otevřít okno zvenčí.  Takto nastavená bezpečnostní opatření lze ještě posílit uzamykatelnou okenní kličkou.  

Reklama
Plastová okna, jejich povrchové úpravy a fungování

Moderní plastová okna jsou stále dokonalejší v komfortu používání.  Například omezovač otáčení, kterým jsou vybavena, brání nechtěnému otevření či zavření okenního křídla. Konstrukce rámů a křídel je uzpůsobena tak, že je možné do ní jako výplň použít izolační sklo, a to při zachování veškeré funkčnosti.  I detaily plastových oken jsou provedeny kvalitně. Například ložiska musejí být snadno nastavitelná, tudíž i dobře přístupná, aby bylo zaručené jejich snadné seřízení.   

Plastová okna, jejich povrchové úpravy a fungování

Snadná seříditelnost všech prvků kování by měla být samozřejmostí.  Pokud máte pocit, že   okenní křídlo se zavítá  s obtížemi, bude zapotřebí jej znovu nastavit.  Nikdy nesmí být použita velká síla nebo násilné zavírání, mohlo by dojít k trvalému poškození uzavírací okenní mechaniky. V případě, kdy je nutné opětovné nastavení uzavírací mechaniky, postupujte od rohového ložiska křídla. Až následně jemně seřizujte ostatní pohyblivé části.  

Zuzana Bohdalová Foto: andabest.en.made-in-china.com, diytrade.com, arcat.com, alibaba.com, baileysblinds.com, the2seasons.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama