Zateplení fasády svépomocí

Autor: Zatepleniknauf.cz (1 příspěvek)
Kategorie: Zateplení fasády
28. 8. 2012
0 komentářů
Zateplení fasády svépomocí
Příspěvek stavebníka
Zateplení fasády je časově i technologicky náročné. Doporučení je tedy přenechat provedení specializovaným firmám. V případě, že jej chcete provést sami, ukážeme vám jak na to.

První věcí je volba materiálů. Na výběr jich máte celou řadu. Nejlepší poměr cena/výkon nabízí dlouhodobě minerální izolace. Má vynikající tepelně-izolační vlastnosti a na rozdíl od jiných materiálů plní i funkci akustické izolace, umožňuje domu dýchat a je nehořlavá. Podívejte se na porovnání parametrů různých druhů izolace.

- příprava podkladu

Podklad, tedy vnější stěna domu, musí být k zateplení nejprve důkladně připravena. Podklad musí být čistý, suchý a bez mastnot. Musí být také únosný, tedy schopný udržet nalepené fasádní desky před kotvením. Co dělat v případě, že je povrch vlhký nebo zvětralý a jak připravit povrch před zateplením se dozvíte například zde: příprava povrchu před zateplením.   

- založení zateplovacího systému 

Před založením systému se provede jeho vyměření pomocí nivelačního přístroje nebo vodováhy (laserové nebo hadicové) a zajistí se absolutní rovina. Na vytyčenou rovinu se provede osazení zakládacích profilů příslušné šířky (podle síly izolantu). Tzv. okapnička na čelní straně profilu musí probíhat, bez přerušení, po celém vnějším obvodu zateplení.

Reklama

- lepení izolantu

Izolační desky se lepí zásadně na vazbu s minimálním přesahem 20 cm, a to vždy směrem od zakládací lišty nahoru.

Zateplení fasády svépomocí

Fasádní minerální desky se lepí pomocí rámečku a bodů. Nanášení se provede tak, aby lepená plocha tvořila min. 40% povrchu rubu desky. Nanášení lepidla se provádí ručně pomocí zednické lžíce. Lepidlo se nanese po obvodu desky se 3 body-terči dle nerovnosti podkladu a s ohledem na navržené kotvení.

Reklama

Aplikace minerální izolace na nosnou stěnu, jemuž předcházela kontrola rovinnosti povrchu stěny.

Nivelaci minerální desky je nutná pro správné osazení všech minerální desek do konstrukce zateplovacího systému.

Jak používat odřezky a další zásady aplikace minerální desky naleznete v tipech a tricích

Reklama

- kotvení

Kotvení se provádí po kontrole rovinnosti. Přečtěte si zásady kotvení izolace.

Příprava kotvících hmoždinek před plným mechanickým ukotvením minerálních desek

Kotvení desek k podkladu

Aplikace vnějších krycích zátek na kotvení

V detailech lze desky případně upravit snadným oříznutím

VIDEO: ukázka lepení izolantu

- armování systému

Před započetím armování se osadí všechny ukončovací, dilatační, těsnící lišty a zesilující vyztužení. Nejdříve se armují nároží, hrany, ostění a napraží objektu a určené plochy v projektové dokumentaci. K tomu se použijí plastové nebo nekorodující rohy s již zabudovanou sklovláknitou tkaninou.

Zateplení fasády svépomocí

V místech dilatací použijte speciální dilatační profily s nakašírovanou sklovláknitou tkaninou. Při jejich napojování se musí dodržet zásada překrývání zezdola nahoru a to v min. délce 20 mm. V místech spojů rohových profilů, musí být tkanina řádně přeložena min. 10 cm. V oblasti rohů oken a dveří se provedou diagonální výztuhy o ploše min. 20x30 cm, doporučuje se rozměr 25x50 cm. Ve styku okenního ostění a nadpraží se provede vyztužení pásem armovací tkaniny v šíři ostění (nadpraží) a to min. 15 cm od rohu na každou stranu. Podrobný návod na armování otvorů.

- finální úprava

Skladba, druh, strukturu a barevný odstín finální povrchové úpravy stanovuje projektová dokumentace. Nejnižší požadovaná světelná odrazivost zateplovacích systémů ETICS se stanovuje indexem HBW. Nesmí se používat odstíny, jejichž index je nižší než 30. Podklad pod omítku by měl být řádně vyschlý.

Před aplikací omítky se provede penetrace povrchu příslušnou penetrací určenou v projektové dokumentaci. Vlastní aplikace omítky se provádí dle příslušného technického listu a návodu na obalu produktu.

Vyhrajte zateplení pro svůj dům

Společnost Knauf Insulation pořádá soutěž „Hledá se dům na zateplení“, ve které můžete vyhrát minerální fasádní izolaci v hodnotě 50 000,- korun. Každý kdo přihlásí do soutěže svůj dům, automaticky získává slevu 40 % na fasádní izolaci. Neváhejte a přihlaste se na http://fasadnideska.cz/informace/soutez-hledame-dum-na-zatepleni/22  

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zatepleniknauf.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací