Tapetování

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Malování, tapety
22. 8. 2012
0 komentářů
Tapetování
Příspěvek stavebníka
Někteří z nás holdují nátěrům a barvám, jiní upřednostňují tapety. Není ani tak důležité, jaký materiál na stěny vybereme, jako to, aby práce byla provedena dokonale a bez chyb. Dnes se tedy zaměříme na tapetování.

Nejdříve zmíníme, co platí pro přípravu stěn před tapetováním. Pokud máte na stěně dosud tapety staré, odstraňte je ze stěny, a to beze zbytku. Snadněji to půjde s prostředkem na odstraňování tapet. Může se stát, že na stěně zůstanou skvrny od rzi případně od vody. Ty musíte před tapetováním přetřít izolačním základovým nátěrem. Jen tak nebudou prosakovat přes novou tapetu na povrch.

Díry a praskliny předem odstraňte plnící stěrkou, práce s ní je velmi jednoduchá. Nebojte se seškrábnout i více z omítky před tapetováním. Stěrka vše zaplní, ale při větším poškození bude potřeba zapracovat stěrku v několika pracovních krocích. Před novým tapetováním pak použijte nátěr pro výměnu tapet.  Bude se vám to hodit v budoucnu, až budete tapety jako staré odstraňovat.

U barevných tapet je dobré provedení ošetření podkladu pigmentovaným podkladem pod tapety.

Reklama
Tapetování

Nyní následuje fáze samotného tapetování stěn. Pruhy tapet je nutné nastříhat s přídavkem 10 cm podle pravidelného vzoru. Máte-li tapety bez vzoru, můžete je nastříhat všechny rovnou stejně dlouhé. U vzorů přesazených se každý druhý pruh tapety stříhá s přesahem o polovinu pravidelního vzoru. Pozor, při natírání tapet si předem natřete jen tolik, kolik jich stihnete během následujících 15 minut nalepit. Každý pruh tapety natřený lepidlem si složte natřenou stranou k sobě. Takto ho pak ještě můžete dále poskládat.

Poté si připravte olovnici. Aby byly všechny pruhy tapet správně svisle, měl by se první pruh vyrovnat právě s její pomocí. Začněte v rohu místnosti na straně s oknem. Začíná se vždy od té strany, rohu místnosti, odkud přichází světlo.

Reklama
Tapetování

Připravte si tapetovací kartáč, tapetu přitiskněte a postupujte od středu ven a za pomocí kartáče ji vyrovnávejte. Přesahy jednotlivých pruhů si označte, pruh mírně odehněte a nůžkami na tapety jej odstřihněte. Poté opět okraj přitiskněte.

Myslete na to, že tapeta se zkracuje, dokud je lepidlo mokré. Přikládejte dále následující pruhy tapety. Vždy se vyrovnávají podle svislých hran předchozího pruhu tapety. Spoje k sobě přitiskněte hladkým válečkem.

Reklama

Přebytečné lepidlo, které se dostane na povrch, odstraňte čistým hadříkem. Aby se spoje neuvolnily, tapeta nesmí schnout příliš rychle. Netopte tedy v místnosti příliš a zabraňte také vzniku průvanu.

Tapetování

I na lepení rohů tapet pro vás máme vychytávku: pruhy tapet v rohu ustřihněte tak, aby přesahovaly na další stěnu maximálně o 2 cm. Tento přesah tapety na několika místech nastřihněte. Zbytek pruhu anebo celý nový pruh nyní přiložte na tento přesah.

A pár rad závěrem

U dveří tapetujte z jedné strany, u tapet se vzorem se nepokoušejte tapetovat z obou stran k rámům dveří. Nikdy byste nedosáhli napojení vzoru.

Tapetování

Obecně platí, že čím těžší a savější tapeta, tím silnější vrstva lepidla. Lepidlo namíchejte s vodou a nechejte odstát dostatečně dlouho. Je nutné, aby bylo před použitím téměř průhledné a homogenní.

S menším cvikem nakonec získáte stejnoměrný rytmus mezi nanášením lepidla a lepením. Dbát byste měli na to, aby byla doba namáčení jednotlivých pruhů tapet přibližně stejná. 

Tapetování

Zuzana Bohdalová Foto: ladymondegreenssecretgarden.blogspot.com,  ultimatehandyman.co.uk, cherrymenlove.com.   

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama