Umístění koupelny v domě

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Koupelna a WC
15. 8. 2012
4 komentáře
Umístění koupelny v domě
Příspěvek stavebníka
Řešení koupelny je volbou na desítky let dopředu, pokud máme tedy při stavbě svého vlastního domu možnost tuto volbu ovlivnit, je to ideální.

My jsme úplně na začátku stavby neměli úplně přesnou představu, ale jasno do celé koupelnové problematiky nám vnesly odpovědi na několik zásadních otázek:  1. Kolik osob bude v budoucnu koupelnu využívat?  2. Počítáme s dětmi a se stárnoucími rodiči?  3. Kdo a jak bude koupelnu uklízet?  4. Naplánovali jsme koupelnu dostatečně velkou anebo nám v ní budou časem chybět prostory?

 

Nenechte si ujít možnost vytvořit si ve svém domě opravdu kvalitní, prostornou a dobře osvětlenou koupelnu. Jednou byste mohli litovat, že neposkytuje potřebný komfort pro každého člena domácnosti. Už samotné umístění koupelny v rámci dispozice je hodně důležité. Ideální je napojení koupelny na ložnici. Praktické je i to, můžete-li vcházet do koupelny přímo z ložnice. A protože máme ještě jednu koupelnu s prádelnou v suterénu, mohli jsme si to dovolit.

Reklama
Umístění koupelny v domě

Každý dům by měl mít jedno menší pohotovostní WC s malým umyvadlem, někde poblíž vchodu, to může posloužit rovnou jako toaleta pro hosty. Manžel je vášnivý domácí kutil, takže jsme jednu koupelnu s pračkou, kde ze sebe shazuje tu nejhrubší špínu, pořídili ještě v suterénu, blízko jeho dílny. A v patře je dobré mít koupelnu relaxační.

Tam jsem trvala já na prostorné vaně, kde se bude odpočívat po náročném dni. Také jsme si pořídili i sprchový kout. Jsme oba vodomilové a už pouhé osvěžení pod sprchou na nás působí přímo blahodárně. V téhle koupelně máme i pořádná okna, žádné pidi větráčky někde pod stropem.

Reklama
Umístění koupelny v domě

 

Na vytápění a na sušení ručníků jsme umístili do koupelny v patře trubkový registr. Klasický radiátor by zabral hodně místa a navíc nám nějak nešel dohromady s moderně koncipovanou koupelnou. Dostatek denního světla nám zajišťují dvě podlouhlá střešní okna a taky na umělém osvětlení jsem si nechala záležet: malé nad zrcadly (máme dvě - nad každým umyvadlem jedno) velké uprostřed na stropě.

Reklama

Rozhodně jsme se tedy chtěli vyhnout přeplněné koupelně minimálních rozměrů, kde bychom se jednou při ranním shonu setkávali všichni zaráz a určitě by to nebyla rána bezkonfliktní.

Umístění koupelny v domě

 

Jedno rozměrové doporučení pro vás, kteří se na stavbu vlastní koupelny teprve chystáte: rozměry koupelny se určují podobně jako v případě kuchyní, podle rozměrů zařizovacích předmětů a podle prostoru potřebného k jejich používání. Pro naklonění nad vanu nebo pohodlné umytí v umyvadle potřebujete 65 až 70 cm průchodné šířky. Aby za vámi mohla pohodlně projít další osoba, potřebujete dalších 60 cm k dobru.

Umístění koupelny v domě

 

A upozornění na závěr: Nezapomeňte, že koupelnové dveře se z bezpečnostních důvodů nikdy nesmějí otevírat dovnitř! S tím jsme měli my trošku problém. Ať se vám s koupelnou daří a nakonec splní vaše očekávání.

Umístění koupelny v domě

Zuzana Bohdalová Foto: ncep.noaa.gov, zimagz.com, downthewell.blogspot.com, paulmeehanbuildingavalon.com.au, greenwin.ca, bethepro.com, katydidandkid.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama