Koupelnová svítidla a bezpečnost

Autor: RÁJ SVÍTIDEL (7 příspěvků)
25. 10. 2011
0 komentářů
Koupelnová svítidla a bezpečnost
Příspěvek stavebníka
Na co si máme dát pozor při koupi světla do koupelny? Koupelnová svítidla musí splňovat náročné požadavky jak na kvalitu osvětlení, design, tak především na bezpečnost. Prostředí koupelen je v porovnání s ostatními prostory velice nestandardní a udržuje se v ní vlhkost, s velkým podílem vysrážených vodních par. Proto se kladou takové nároky, které musí odolat všem těmto vlivům tak, aby se vyloučilo případné nebezpečí a riziko zranění.

Abychom vybraly správný výrobek a odpovídající zdroj do koupelny,musíme zvážit, do které části koupelny a za jakých podmínek svítidlo použijeme. Normy stanovují technické specifikace, které jsou velmi přísné, protože úrazy elektrickým proudem velmi často končí smrtí a lehké prostředí koupelny těmto úrazům jen nahrává. Proto je mnohem lepší aby světlo zapojoval kvalifikovaný elektrikář. Při nakupování svítidla, je důležité znát a porozumět značení koupelnových světel

Zóna 0 : Vnitřní prostor vany nebo sprchového koutu. Nedoporučuje se instalace svítidel  anebo jen s nejvyšším krytím IP68 Zóna 1 : Prostor od okraje vany nebo sprchy do výšky 2,25m. Nedoporučuje se instalace svítidel anebo s nejvyšším krytím IP68 Zóna 2 : Prostor kolem vany nebo sprchy do vzdálenosti 0,6m a nad ní, výše než 2,25m. Pokud nehrozí ani neúmyslné postříkání svítidla vodou pod tlakem, je nejnižší předepsanou hodnotou stupně ochrany IP44. Zóna 3 : Prostor mimo zóny 0,1,2. Pokud nehrozí  přímé postříkání svítidla vodou nebo kondenzace vodních par, je nejnižší předepsanou hodnotou IP21. V této kategorii je nabídka interiérových svítidel a osvětlení, stejně tak to platí pro lampy a lampičky, přirozeně nejširší.

Co vlastně značí čísla IP

IPPrvní znakDruhý znak
- Ochrana proti vniknutí pevných předmětů-   Ochrana proti proniknutí vody
0NechráněnoNechráněno (běžná )
1Předměty do 50mmKapající voda
2Předměty do 12mmKapající voda při sklonu 15st.
3Předměty do 2.5mm Šikmo dopadající voda (dešťová)
4Předměty do 1.0mmStříkající,polití
5 Chráněno proti prachuTryskajíci v libovolném směru
6Prachotěsné provedení Intenzivně tryskající, při vlnobití (silné proudy vody )
7Při dočasném ponoření
8Při trvalém ponoření pod tlakem
                                                                        Příklad: IP 44- chráněno proti vniknutí předmětů větších jak 1 mm a proti polití              IP 23- chráněno proti vniknutí předmětů větších jak 12 mm a proti dešťové vodě.
Reklama

Kde vybírat?

Z informacích uvedených výše je vhodné vybírat tam, kde vyjma základních parametrů a popisu, jsou správně uvedeny i údaje o krytí svítidla, které hledáte. Jedním z takových obchodů, který doporučujeme je i internetový obchod www.rajsvitidel.cz, kde si snadno a přehledně vyberete z široké nabídky osvětlení různých výrobců a cenových kategorií to pravé svítidlo pro vás.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
RÁJ SVÍTIDEL (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací