Vnitřní omítky

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
20. 6. 2009
0 komentářů
Vnitřní omítky
Příspěvek stavebníka
Po instalaci veškerých rozvodů jsme začali omítat, respektive lepit perlinku na příčky z ytongu. A asi hlavně díky jednoduché a rychlé aplikaci perlinky na ytong se nám podařilo zomítat celý dům za cca měsíc (začali jsme 1.5. a poslední štukování místnosti jsme udělali 6.6.).

Je pravdou, že není úplně vše hotové. Tam, kde se jezdí do domu s kolečkama, jsou díry, neosazená okna a tudíž je nezomítáno. Ale to už je práce na jeden den. Vzhledem k tomu, že okno do koupelny je zastiňováno podhledem střechy, nešlo do koupelny příliš světla, tak jsme se rozhodli objednat okno větší. Díky tomu, že nám firma Sulko, od které jsme měli prozatím všechna okna a dveře, vyšla velice vstříc, tak okno bude do čtrnácti dnů u nás a za velmi příjemnou cenu. Zde musím uznat, že neplatí pořekadlo „když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“.

Jelikož okna mám již zaplacená, tak i přesto se firma Sulko chovala velice ochotně pružně. Nyní očekávám příjezd topenářů, kteří by měli zhruba do dvou týdnů udělat veškeré topení. Ve volném čase se pokusím domluvit bagr na vykopání přípojek a pokusím se dodělat nájezd ke garáží, který jsme již částečně začali řešit. První, co jsme začali omítat, byla garáž, kde jsem chtěl co nejdříve nechat namontovat garážová vrata. Rozhodli jsme se pro garážová vrata Trido. Prozatím jsme s těmito vraty spokojení.

Co se týče omítání špalet u oken, tak se musím zmínit o omítacích lištách. Jsou to dilatační lišty, které se nalepují na okraje oken. Mají lepící část, na kterou se lepí igelitová folie, na ochranu oken před nečistotami z omítání. Po zaomítání drážky na této liště se část s folií odtrhne a okno je čisté. Lišty by měly plnit funkci dilatační mezery. Tam kde se omítka stýká s rámem okna to rádo praská, a proto by tomu měly tyto lišty zabránit. Nevím, jestli to opravdu pomůže, každopádně jsem je tam dal. Ale poznatek, který z této akce mám je takový, že odlamovat lišty je lepší po hrubých omítkách a na štukování rám ochránit třeba krycí páskou.

Reklama

U několika oken jsme folii i s lištami nechali i přes štukování. Ale tam kde se štuk dostal i přes lištu, se potom při odlamování části s folií odlamoval i štuk a to mnohdy víc než jsem chtěl, takže jsem musel potom štuk u rámů opravovat. Dále jsme to dělali už jen tak, že jsem rámy oblepil krycí páskou a lišty odlámal před štukováním. Nejsem odborník, takže se to třeba má takto dělat, nebo úplně jinak, nevím.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací