Jaké doklady jsou potřeba k žádosti o úvěr ze stavebního spoření?

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: financování
29. 3. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Při žádosti o finance na stavbu nebo rekonstrukci svého domu či bytu, budeme muset bance předložit několik dokumentů, bez kterých není možné úvěr poskytnout. Jaké dokumenty to nejčastěji jsou a kde je získáme, jsou otázky, které jsem položil Romanu Trollerovi z Raiffeisen stavební spořitelny.

Jaký je správný postup financování, pokud plánuji rekonstrukci? Jak je to s doklady?

My doporučujeme klientům, kteří chtějí rekonstruovat, aby si vzali úvěr, který je do 500 000 Kč. U tohoto úvěru nemusíte dávat do zástavy žádnou nemovitost. Navíc úroková sazba je pro klienta pořád výhodnější v rámci stavební spořitelny, než u jiných společností, které poskytují bankovní úvěry. Rozdíl je pochopitelně mezi tím, zdali jste zaměstnanec nebo podnikatel.

Když chci rekonstruovat a jsem zaměstnanec?

Pokud jste zaměstnanec, tak vaše zaměstnání musí být na dobu neurčitou a měl byste být po zkušební lhůtě. V individuálních případech vám můžeme poskytnout úvěr i v době, kdy jste ještě ve zkušební době. Z dokumentů je potřeba nám doložit potvrzení o příjmu, které by mělo být minimálně za poslední 3 měsíce. Našim klientům doporučujeme, že je lepší doložit raději delší období, díky čemuž mohou získat řadu různých bonusů.

Pokud plánuji rekonstrukci a současně podnikám?

Co se týká podnikatelů, tam je potřeba dodat daňové přiznání. Buď je to daňové přiznání z příjmů ze základu daně za předešlý zdaňovací rok, nebo můžeme vzít daňová přiznání za poslední 3 roky a tam bereme základ daně z obratu. Většina klientů využívá tu druhou možnost, z obratu. Dále je zde podmínka, že by měl klient podnikat minimálně 6 měsíců v posledním zdaňovacím období.

Reklama

  Co když si budu potřebovat půjčit více než 500 000 Kč?

Záleží na tom, na co to potřebujete. Například částka 2 000 000 Kč zřejmě již nebude na rekonstrukci. Samozřejmě pokud máte nemovitost, která je velká, má velký odhad a bude opravdu potřeba dělat velkou rekonstrukci, i na takový záměr vám můžeme zajistit financování. V takových případech je třeba počítat s tím, že nemovitost bude třeba dát do zástavy.

Jaké jsou další dokumenty při žádosti o úvěr ze stavebního spoření?

Jeden z prvních dokumentů, týkající se nemovitosti, je výpis z katastru nemovitostí a list vlastnictví. Pokud byste se rozhodl rekonstruovat třeba byt, který není váš, je potřeba mít souhlas majitele objektu, respektive bytu. Souhlas s rekonstrukcí a příslušnou nájemní smlouvu. Více dokumentů pro začátek není potřeba.

Je nutné k plánované rekonstrukci doložit rozpočet?

Určitě. U rekonstrukcí chceme mít soupis předběžných prací. To znamená, kolik to toho klienta bude stát, co bude všechno dělat. V rámci úvěru pak může nastat situace, že se klientovi podaří sehnat například kuchyňskou linku za nižší částku. V takovém případě může doložit doklady na další jiné věci spojené s bydlením, které v původním rozpočtu nebyly. U Raiffeisen stavební spořitelny lze v rámci rekonstrukce využít finance i na vybavení rekonstruovaného bytu. To znamená i sedačku, ledničku, pračku a další záležitosti, dá se říci, k běžné potřebě člověka v dnešní době.

Reklama

Je možní si vzít úvěr předem?

Ano, je to možné. Můžete si vzít i celou částku, protože my dovolujeme do 500 000 Kč vyčerpat zálohově a vy nám do 12 měsíců od čerpání doložíte zpětně doklady. Získáte vlastně rok na to, abyste peníze, které si vyčerpáte dopředu, využil a pak nám přinesl doklady.

Mohu finance místo rekonstrukce využít i na stavbu?

Ano, lze to. Tady je vždycky potřebné doložit odhad. Kolik bude nemovitost stát v budoucnu a na základě odhadu lze peníze čerpat. To znamená, že už mohu vyčerpat peníze na základě odhadu pozemku, kde získám 50 %, pokud ještě nemám stavební povolení. Pokud už mám stavební povolení, dostanu až 80 % z odhadu nemovitosti nebo z pozemku.  A takto mohu postupně čerpat peníze až do hodnoty nového domu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací