Zahradní stavebnicový krb - jak a kde sestavit.

Autor: NORMAN (8 příspěvků)
Kategorie: krb, gril
3. 8. 2015
0 komentářů
Zahradní stavebnicový krb -  jak a kde sestavit.
Příspěvek stavebníka
Pokud Vás zaujal titulek článku, tak je možné, že předchozí kroky výběru a rozhodování máte již za sebou. Pokud ještě ne budou se Vám i tyto informace možná hodit ke konečnému rozhodnutí.

Zahradní stavebnicové krby jsou většinou betonové prefabrikáty z různých typů betonu a jsou vyrobeny tak, aby do sebe nějakým vhodným způsobem zapadaly a po sestavení vznikl kompaktní a stabilní celek. Pochopitelně každý výrobce má svůj systém a stavba se tak v detailech odlišuje. Jsou však některé společné zásady, které lze aplikovat v případě všech takovýchto výrobků.

1.Výběr polohy a orientace

Krb by měl být umístěn mimo místa, kde je průvan nebo kde každý větřík je patrný. Umístění na takovém místě, by nám mohlo přidělat starosti s nevypočitatelným hořením a neukázněným obtěžujícím kouřem. I správné natočení krbu dokáže tyto jevy eliminovat.  Umístěn by měl být na klidném místě, kde nebudou rušit naše posezení s přáteli či rodinou žádné nežádoucí pohledy a zvuky. Zároveň i naše zábava a případný kouř z grilování by neměl obtěžovat okolí a sousedy. Předejdeme tím různým sousedským sporům, které nejsou bohužel nikterak výjimečné.

2. Úprava podkladu

Představa, že pod běžným zahradním krbem musí, být základ do nezámrzné hloubky z betonu apod. se nezakládá na pravdě. V podstatě stačí jakýkoliv zpevněný podklad. Pokud máme na terase nebo na zahradě nějaký druh dlažby, tak máme podklad v podstatě připraven.  V případě, že budeme stavět zahradní krb na travnaté ploše je třeba plochu pod základní desku krbu trochu připravit. Stačí odebrat drny trávy a nahradit cca 10-15 cm zeminy a drnů štěrkem či štěrkopískem. Tento materiál by po zhutnění měl být vyrovnán zhruba do úrovně trávníku a do vodorovné roviny. Na takový podklad je již možno postavit základní desku krbu a pečlivě ji srovnat pomocí vodováhy do roviny. Sestavení krbu je pak již rychlé a záleží na výrobci, jak tuto úlohu zjednodušil.

Reklama

3. Sestavení krbu

S pomocí montážního návodu, který by měl být ke krbu vždy přiložen, začneme se stavbou. Kvalitní výrobek je připraven tak, že se pouze „nasucho“ sestavuje bez dalších speciálních materiálů, nářadí či znalostí a dovedností. Pomocník bude ale asi vždy nutný, neboť díly takového venkovního krbu mohou mít hmotnost 30 až 90 kg a to už je pro dvoje silné ruce. Krby některých výrobců však vyžadují lepení a pro dokonalý vzhled i nanesení povrchové úpravy. Tady už bude jistá šikovnost a zkušenost nutná. I krby sestavované jen tak bez pojidel, je možno pro vyšší fixaci, tuhost a „nerozebiratelnost“ jistit ve styčných plochách silikonovým tmelem žáruvzdorným nebo i běžným venkovním sanitárním. Výhodou je jednoduchost nanášení lepicích bodů či ploch za pomoci vytlačovací pistole. Spoje jednotlivých dílů musí mít vždy možnost dilatovat a eliminovat tak vlivy tepelné roztažnosti materiálů. Silikonový spoj takový požadavek respektuje a navíc umožňuje v budoucnosti provést opatrně demontáž bez zásadního poškození betonových dílů.

4. Uvedení do provozu

Zahradní krb je po sestavení (někdy po dokonalém zatvrdnutí lepidel či zaschnutí povrchových úprav) prakticky připraven k provozu a ke grilování. Při prvním zatopení je vhodné dodržovat zásadu pomalého a postupného ohřevu pro dokonalé vyschnutí a k předejití vzniku vlasových trhlin. Ty mohou vzniknout mimo jiné právě i přehřátím zůstatkové vlhkosti materiálu. K zátopu je možno použít povolených podpalovačů i klasických novin a třísek. Před prvním grilováním nechme krb chvíli „vypalovat“, zlikvidujeme tak různé pozůstatky z výroby, mastné povlaky  a ochranné emulze. Potraviny klademe na pečlivě vyčištěný rošt až je oheň téměř bez kouře nebo grilovací deska dokonale prohřátá. Patřičné příslušenství mějme připravené po ruce, jelikož shánět se po vidlici na otočení grilované krkovice, až když se pálí, bývá už pozdě.

Přílohy

krby.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
NORMAN (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací