Hypotéka a koupě bytu na krátké období

Autor: lubomirS (1 příspěvek)
Kategorie: Financování
20. 8. 2017
3 komentáře
Dotaz

Ahoj,

nevím jestli mířím dotazem správně, ale třeba se najde někdo, kdo by mi poradil. Aktuálně bydlím v podnájmu 2+1. Protože máme dvě děti, chceme se přesunout do něčeho většího a zároveň se chci zbavit podnájmu, ve kterém aktuálně bydlím. Navíc se chci do max. 2 let stěhovat do jiného města než aktuálně bydlím.

Nevím, zda na toto období max.2 let (ideálně 1.5 roku) než se přestěhuji, jít do koupě bytu v místě kde aktuálně žiji a následně řešit prodej bytu a nákup v novém místě. Naspořeno na bydlení mám asi 250 tisíc. Při tomto scénáři bych musel našetřené peníze vložit do hypotéky v místě, kde nyní žiji a při dalším stěhování (do již zmiňovaných 2 let) bych musel řešit problém, že bych neměl mnoho našetřeno na koupi nové nemovitosti v jiné lokalitě. (dneska ideálně 20 procent z ceny nemovitosti). Kdybych zvolil tento scénář

1. Jak nastavit hypotéku na dočasné, jedno až dvouroční bydlení? Vložit co nejvíce v hotovosti a nastavit hypotéku na co nejdéle?

2. Jaké jsou možnosti, kdybych se za ten rok až dva stěhoval a neměl tedy mnoho našetřeno, ale zato měl koupený byt na hypotéku? Nabízí se byt prodat za tolik, kolik jsem ho přibližně koupil, nebo i méně (což by se tedy pořád vyplatilo proti podnájmu, kde bych byl za rok více ztrátový) a z utržených peněz investovat nákup nové nemovitosti. je to vůbec reálné a možné? Nejsou nějaké komplikace s bankou a novou hypotékou?

3. Stojí to vyřizování, papírování a stěhování za to? Není lepší to nějak přežít toho 1,5 roku a pak se stěhovat najednou do nového bydliště?

4. Napadá vás nějaký jiný scénář?

Prosím poraďte, případně dejte nějaké tipy a zkušenosti.