Zateplení podkroví OKAL

Autor: ondrak (1 příspěvek)
Kategorie: Hrubá stavba
5. 3. 2017
10 komentářů
Dotaz

Dobrý den,

chystám se zateplovat podkroví domu OKAL typ 117/38°. Mám na mysli provedení vnější izolace stěn a stropu obytného prostoru horního patra. Původní izolace je asi 35 let stará. Z vnější strany dřevotřískových zdí místností je minerální plsť (v dnes již místy poškozených vacích z kašírované fólie) v různé tloušťce podle toho jak po čase slehla. Na stěnách je zhruba pouhých 5cm, přibitá latěmi. Na šikminách volně leží se značnými tep. mosty. Nad stropem místností (podlaze nejsvrchnější půdy) má asi 10cm, ale provedení není ideální.

Moje představa je:

1) odstranit starou slehlou izolaci, uklidit a připravit půdní prostory

2) znovu zateplit vhodným materiálem nebo kombinacemi materiálů

3) zateplit štíty na půdě

4) vhodně vyřešit parozábranu / difuzní folii

5) na podlahové trámy položit OSB desky a využít poté jako úložný prostor

Mé dotazy zní:

1) je opravdu vhodnější zlikvidovat starou izolaci a nahradit ji novou nebo pouze doplnit? Myslím, že udělat novou je lepší.

2) je vhodné napustit dřevotřískové desky, které kryjí izolaci pod střechou, antifungicidním přípravkem? Pomůže to? Na min. dvou deskách zpozorována plíseň.

3) Izolace: z hlediska konstrukce domu a zajištění vhodného odvodu vlhkosti a cirkulace vzduchu je nejvhodnější jaká izolace? Tlustější vrstva skelné vaty na všechny plochy? Nebo skelnou vatu položit jen na šikminy+svislé stěny zatímco podlahy půdy po stranách+půdy nad stropem řešit jinak (foukaná celulóza, polystyren)? Použití firmou stříkané PUR pěny je nesmysl, zbytečnost? Z hlediska prostoru se mi jeví nerealizovatelné.

4) jak řešit parozábranu / difuzní folii? Rád bych použil reflexní folii pro odraz tepla pod střechou pryč od izolace. Je nutné izolaci vkládat do obalu z folie nebo je dnes vhodnější řešení na dřevotřískových stěnách skelnou vatu zadrátovat mezi trámky a poté na ně latěmi přichytit parofólii / difuzní folii? Na šikmině není manipulační prostor, tam musí být izolace volně vsunuta, položena. Nebo je lepší řešení?

5) Izolace štítů - postačí zde polystyren přichycený vruty k dřevotřískovým deskám? Nejde o zbytečnost v tomto případě?

6) je třeba použít nějakou fólii i k překrytí izolace mezi trámy podlah, na které pak chci položit OSB desky?

Děkuji za názory, tipy na materiály a provedení. :)

Pro lepší představu dodávám foto.

Ve schématu jsem ilustrativně vyznačil žlutě zamýšlenou izolaci, červeně OSB desky.

Přílohy

bokorys-izo-osb.jpg
pokoj.jpg
puda.jpg
IMG_0001_panorama.jpg
IMG_0016.jpg
IMG_0018.jpg
IMG_0020.jpg
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama