Podbití římsy - Cetris

Autor: petrx (76 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
4. 6. 2015
8 komentářů
Dotaz

Zdravím,

Prosím o názory jak provést podbití římsy. Mám vazníkový krov, spodní vazníky leží přímo na věnci a přesahují zdivo o 600mm. Vazníky mají odstup asi 1200mm. Zatepleno bude 200mm EPS takže mi zbývá zakrýt těch 400mm a samozřemě také nějak vyřešit totéž na štítových zdech. Napadají mě tři varianty viz obr.

A ... zespodu na krov připevním na výšku po celé délce střešní lať 40x60, možná by stačilo 30x50mm, nevím. Na ně pak našroubovat Cetris desky s dilatačními mezerami a spáry vyplnit nějakým pružným tmelem, jen aby tam neleze hmyz apod. Na certis pak už jen nějaký fasádní nátěr. Nevýhodou je, že se římsa ztlustí o těch 60mm střešní latě a celé to asi bude nehezky masivní.

B ... střešní latě nařezat na kusy a dát je mezi vazníky a ukotvit asi pomocí nějakých ocelových L. Ceris desky by pak byly těsně pod vazníky a římsa by nebyla tak tlustá.

C ... podobná variantě A, ale místo střešních latí dát sádrokartonářské CD profily a k vazníkům je upevnit krokvovými závěsy. Latě by byly jen na koncích vazníků aby bylo kam uchytit ten boční Cetris pod okapem. Nehrozí tady, že po pár letech začnou CD profily rezavět a bude to zvenku vidět ?

Díky za každou radu.

Přílohy

podbit.png
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama