VPC - zkušenosti?

Autor: L. a I. (10 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
21. 2. 2015
8 komentářů
Dotaz

Zdravím,

jsme ve fázi plánování našeho domu a snažíme se rozhodnout z jakého materiálu stavět. Původně jsme chtěli stavět z Porfixu, máme na něj dobré reference od známeho, ale narazili jsme na VPC.

Líbí se nám, že bychom mohli obvodové zdi mít jen 17cm, takže by se nám zvětšil vnitřní prostor. Dalším důvodem je tepelná akumulace VPC, která nám přijde jako hodně dobrá a absolutně rovné zdivo, takže by pak měly být snazší všechny navazující práce.

Koukali jsme na Sendwix od KMbeta, 17cm bloky s 20cm EPS izolací. Podle webového ceníku bychom se i s omítkou, izolací a fasádou na 1077kč /m2, což nám přijde jako taky hodně dobré a to ještě čekám, že by se s cenou dalo dostat trochu níž.

Co by nás ale zajímalo, jsou zkušenosti někoho, kdo z VPC již stavěl. Jak přesně jste řešili elektřinu? Dá se udělat v 17cm zdi? Nebo raději stavět z 24cm bloků?

Voda a ostatní rozvody se budou muset předpokládám řešit přizdívkou, použili jste Ytong?

A co třeba uchycení předmětů do zdi (poličky, kuchyňská linka, televize...). Není 17cm málo?

Dům plánujeme stavět tendrováním jednotlivých prací, takže i na stavbu hrubé stavby bychom poptávali firmu (možná společne se základovou deskou). Snažil jsem se na internetu hledat firmy co by se specializovali na VPC, ale přijde mi že se tím moc firem nezabývá. Máte někdo referenci na nějakou dobru a cenově rozumnou firmu?

Pokud jste z VPC stavěli, vybrali byste si tento materiál znovu, nebo byste raději volili třeba právě porfix?

Vím že je to hodně otázek, ale hodně nám pomůže jakákoli zkušenost.

Díky

L.