Plány a povolení

Autor: Filip a Monika (2 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
19. 10. 2010
0 komentářů
Plány a povolení
Příspěvek stavebníka
Už to musím začít psát, protože pomalu zapomínám co bylo na začátku. Takže abych se vrátil k počátkům, tedy projektu a povolením. Jak to vlastně začínalo...

Po koupi pozemku jsme začali uvažovat, co se tady dá postavit. Na bungalov je pozemek malý a vlastně se mi tento typ domu ani moc nezamlouvá, takže z toho vyplynulo přízemí s garáží a obytné podkroví. Vzhledem k turistické lokalitě na Šumavě se defacto sama nabízela možnost zakomponování alespoň jednoho pokoje pro "hosty".

Sháňka po projektantovi netrvala dlouho. Jak se říká "pod svícnem bývá největší tma". Po pár optáních se mi naskytl místní architekt, který tu nakreslil kupu domů. Koupil jsem si knížku s projekty "RD", prolistoval snad stokrát tam a zpět, ale nic mi nevyhovovalo. Takže slovo dalo slovo, nadhodil jsem projektantovi představu, domek jsem si nakreslil sám na PC a předal. Projekt, ohlášení stavby, el., plyn a veškerou administrativu spojenou s vydáním souhlasu se stavbou jsem nechal na projektantovi. Za pár týdnů jsem měl všechny papíry pohromadě a souhlas s ohlášenou stavbou v ruce.

V tom jsem se začal shánět po materiálech a stále dumal nad plány. Když jsem dal dokupy ceny a rozvrhl si domek na pozemek, zjistil jsem, že to takhle nepůjde... Zbytečná chodba, velký půdorys a další drobnosti mě donutili si domek překreslit. A to zcela. Projektanta málem omylo, ale domek tedy předělal pro potřeby získání souhlasu úřadů "změny stavby před dokončením" (ještě před započetím :) ).

Reklama

Téměř veškerá "papírová válka" mě tedy minula a měl jsem z toho radost (než jsem začal řešit hypotéku :( ). Ale jen samotné dohadování s paní úřednicí o povolení vykácet stromy z parcely mě málem stály zdarví. Nicméně na podruhé se to povedlo i zbývající hájený shnilý strom mohl k zemi. Ovšem stálo to několik dalších měsíců, kdy jsem nemohl provést terénní úpravy. A když už to vyšlo, byli jsme na dovolené.. Ke vší smůle bagrista udělal zahradu o metr vyšší. Takže ze zahrady rovnou do podkroví?! Eee, znovu překopat, odvozit. No a rok byl v háji.

Všechno zlé je ale pro něco dobré a tak mi vlastně pozdržení začátku stavby a světová "krize" přinesla padající úrokové sazby hypoték a nízké ceny stavebních materiálů (stagnace ve stavebnictví - alespoň prozatím).

P.S. - pokud zkoumáte plánky, berte je s velkou rezervou... Kuchyně bude jink, kotel na tuhá paliva nebude, "sloupy" na krov v II.np jsou nesmysl - vaznice budou vyneseny do příček které budou nosné, takže i složitější strop, okna taky drobet jinak, stejně tak i výšky a sokl, atd... Prostě měním plány během stavby :)

Reklama

Galerie

Plány a povoleníPlány a povoleníPlány a povolení
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Filip a Monika (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací