Víkendové stavení nebo normální funkční dům?

Autor: Mirek a Štěpánka (2 příspěvky)
1. 10. 2009
0 komentářů
Víkendové stavení nebo normální funkční dům?
Příspěvek stavebníka
Tak tuto otázku nám pokládá každý s kým se na téma stavba rodinného domu bavíme ) !V roce 2007 a to přesně 06.08. jsme začali stavět, nutno podotknout, že tomu předcházeli dlouhé úvahy jak by naše hnízdečko mělo vypadat, kde, proč a za co stavět….

Mirek je truhlář a pokračuje tak v rodinném řemeslu po svém tatínkovi, odmala k dřevu tíhnul a jeho sen bylo postavit roubenku, touha se ještě umocnila, když ho pracovní povinnosti zavály do podhůří, kde vybavoval kuchyněmi nově postavené roubené stavení. A tehdy bylo v podstatě rozhodnuto, namaloval a narýsoval nákresy domečku který měl původně 6 x 9metrů )!! Pak jsme spolu spočítali náklady na materiál domu z klasického materiálu (cihel, ytongu) a náklady na dům ze dřeva….rozdíl byl ohromný! Po dohodě jsme se rozhodli udělat kompromis, dům bude roubený jen z části a zbytek bude zděný. První myšlenka na úsporu byla vytěžit dřevo z rodinného lesa, ideály nám ovšem vzali náklady na těžbu odvoz na pilu a odvoz na pozemek…který jsme koupili přes hypotéku 30 km od místa bydliště! Problém za nás vyřešila nabídka pily, kterou máme naproti parcele přes silnici  - dřevo jsme koupili tam, jednalo se hranoly 25 x 25 cm ze smrkového dřeva,  rovnou jsme vzali vazbu, stavební prkna, latě no prostě všechno, co bylo nutné na celý dům. Když to tak zpětně promítnu, co vše jsme svépomocí zvládli nikdy bych tomu nevěřila, ale když se chce…znáte to pořekadlo! Prověrka vztahu začala )

Takže začátek konce volných víkendů, dovolených a urputný boj dojít do cíle a splnit si sen a to postavit dům, zasadit strom a zplodit dítě ) je to možná klišé ale v našem případě skutečně fungovalo! 15.09.2006 – kopě pozemku 625000,- 2035m2 v krásném kraji kde jsme byli cizinci(později mi došlo jak je důležité mít známe a stavět „doma“) 15.10.2006 – i přes Mirkovu nelibost jsem ho donutila zasadit strom - ořech Na podzim roku 2006 jsme požádali ČEZ o zajištění připojení elektriky, sloup el. napětí se nacházel 5m od našeho pozemku…. 01.06.2007 jsme si poprvé rozsvítili )

05.07.2007 jsme vykopali za pomocí těžké techniky  studnu – 5,5 m hlubokou ) a 1m širokou – náklady cca 10000,- i se stavebním povolením, které jsme vyřizovali 8 měsíců dohromady se stavebním povolením na čističku odpadních vod. Voda je kupodivu pitná, když mnozí mi říkali, že nebude dobrá ani na zálivku kořenové zeleniny  - je kvalitou srovnatelná jako voda z 35m hlubokého vrtu, který si nechala udělat naše sousedka. Ve studni je stabilní 2,5m vody, což nám závidí i domorodci. Zjištění pramenu nám udělal známí proutkař za lahvinku dobrého moku . V tomto ohledu jsme byli docela naivní, nemuselo to vyjít, měli jsme docela štěstí. Teď když mě někdo žádá o radu tak jsem víc skeptická a pragmatická, ale to jsou zkušenosti.

Reklama

06.08.2007 – začínáme stavět –  rozpočet 1 000 000,-, pravidlo – co nejvíc udělat sami

Zkušenost po 2 letech? Na úřadech jde většinou o dobrou náladu úředníka, nebo využití známého, protože když se v tom člověk “plácá“ sám je to o dost těžší ale zato ovoce úspěchu chutnější..bohužel jsme si dovolili chtít něco jiného neobvyklého a ne všude se setkali s pochopením a profesionalitou…sám úředník ani nevěděl jaké doklady po nás vlastně chce a jelikož jsme nebyli ještě oddáni a pozemek byl můj,  dostávali jsme to pořádně spapat…nakonec to vyřešila „smlouva“ mezi mnou a Mirkem, že se stavbou,  kterou financujeme společně, souhlasím

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Mirek a Štěpánka
Mirek a Štěpánka (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama