Rozhodnutí stavět, výběr pozemku a projektu

Autor: Valda (4 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
17. 11. 2015
0 komentářů
Rozhodnutí stavět, výběr pozemku a projektu
Příspěvek stavebníka
Bylo jaro roku 2014 a nám nějak čím dál více přestával stačit náš cca šedesátimetrový příbytek. Začali jsme tedy koukat po okolí a realitkách, zda se neprodává nějaký rozumný dům, který bychom si "doladili". Naše představa byla, aby to již bylo alespoň částečně zrekonstruované a rozumně obyvatelné.

Uběhlo téměř půl roku, několik domů jsme si prohlédli, ale žádné terno to nebylo. Definitivně se nám tedy rozležela myšlenka "radši si něco postavíme". Začali jsme tedy hledat pozemek. Požadavky byly hlavně na dobrou dopravní obslužnost, nějaké to zázemí a také nevelká vzdálenost do města. Zalíbila se nám nová ulice v nedaleké obci. Nová silnice, chodník, pouliční osvětlení, 5km do města, 50m na obecní úřad a školku, 100m kulturák, 150m obchod, 250m škola a 350m pošta. To vůbec nevypadalo špatně. Následovala návštěva obecního úřadu. Pozemky jsou obce, voda, kanalizace a elektřina je na hranici pozemku a navíc dotovaná cena 120,- Kč/m2. Pozemky byly volné 3, jeden z nich již ale prodaný. Zbývali dva, jeden cca 900m2 na začátku ulice a druhý cca 2000m2 na uplném konci u pole. No nebyly to špatné nabídky, tak jsme asi po týdením zaváhání kývli na ten větší (je listopad roku 2014). Následoval schvalovací kolotoč: konzultace na zastupitelstvu, vyvěšení záměru prodeje pozemku, podání žádosti o prodej pozemku, čekání jestli nebude další zálemce, schválení prodeje jedinému zájemci, podepsání kupní smlouvy a platba. Ale to jsme 3 měsíce po podání žádosti. Mezitím se obec stala plátcem DPH a hrozilo nám navýšení ceny o 21%, ale obec nám cenu dodržela včetně DPH :-). Další krok byl výběr domu. Prohlédli jsme snad stovky typových projektů. České projekty většinou postrádaly technickou místnost nebo komoru, polské byly zase šíleně řešené vzhledově. Vzhledem k tomu že budeme stavět v CHKO, byly požadavky na vzhled vcelku konkrétní: sedlová střecha se sklonem 38-45 stupňů a výška hřebene do 8m (pár dalších požadavků jsou spíše drobnosti). Skončili jsme u projektanata a navrhli dům na míru. No uběhl téměř rok (je říjen roku 2015) a projektant za nás komunikuje s úřady. Do konce roku by mělo být vše vyřízeno. Hypotéka na stavbu je předschválena, takže snad vše dobře dopadne a na jaře kopneme do země. Doplněno 14.2.2016 22.12.2015 dorazil společný souhlas: Stavba povolena 6.2.2016 první podpisy smluv 15.2.2016 první objednávky materiálu a stavebních prací, zaměření stavby 24.2.2016 jako první velká dodávka dorazilo 83 palet Ytongu (3 kamiony a zhruba 4 hodiny skládání)

Náklady

Název položkyCena
Geodetické práce
3 025 Kč
projekt
70 000 Kč
pozemek
240 000 Kč
Celkem313 025 Kč

Galerie

Rozhodnutí stavět, výběr pozemku a projektuRozhodnutí stavět, výběr pozemku a projektuRozhodnutí stavět, výběr pozemku a projektu
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama