Základy a ztracené bednění

Autor: Martin a Petra (16 příspěvků)
30. 6. 2014
2 komentáře
Základy a ztracené bednění
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny stavebníky. Rok 2013 se na našem pozemku nesl v duchu opravy stodoly  (nová střecha) a hlavně plánování  stavby domu. Jelikož stavíme ve staré zástavbě, mělo plánování RD několik limitů. Hlavně jsme museli zachovat stávající linii domů v ulici a náš domek tak musí přijít na hranici pozemku do rohu. Směrem k sousedovi tedy nesmějí být žádná okna.

Na podzim jsme vybrali  typový projekt Domino od společnosti  G-servis, který jsme nechali projektantem upravit tak, aby vyhovoval našim požadavkům. Zároveň jsem začal vyběhávat stavební povolení. Je pravda, že je to docela složitá věc a měl jsem z toho respekt, ale nakonec jsem toho dost vyřídil jen pomocí mailu, pošty a telefonu. Nějaké zádrhele se objevily, ale v květnu letošního roku bylo kompletní stavební povolení na stole.  Trvalo mi to 6 měsíců, ale nutno podotknout, že přes zimu jsem nijak netlačil na pilu.

Po dohodě s projektantem nám bagrista základové pasy vykopal 60 cm široké a 100 – 110 cm hluboké. Musel si počínat velice opatrně, protože stavíme na hranici pozemku a přilehlý dům souseda žádné hlubší základy nemá. Docela jsem trnuli, aby sousední dům „neujel“. Nakonec to dobře dopadlo, ale asi Vám nemusím popisovat, jak se mi pár nocí spalo :-).

Pasy jsme pak ručně dočistili a na dno jsme navozili  10 cm vrstvu stěrku frakce 16/22 mm. Natáhli jsme zemnící pásek a ve 3 rozích ho vyvedli nad povrch. V místě přípojek jsem upevnil 3 roury jako prostupy na vodu, elektřinu a odpady. Jako měrky jsme po celém obvodu pasů zatloukli roxory do výšky budoucího betonu.  

Reklama

Začali jsme poptávat betonárky. V projektu máme do pasů psaný beton C12/15, rozhodli jsme se však raději pro beton C15/20. Původně jsme přemýšleli  i o třídě C20/25, ale v betonárce nám řekli, že C15/20 bohatě stačí. Nechali jsme si tedy poradit od profesionálů. Další dilema jsme měli o způsobu vpravení betonu do pasů.

Protože jsme v den zalití pasů byli na stavbě jen 2, bylo rozhodnuto objednat i čerpadlo. Musím říct, že to byla správná volba. Pasy byly zality za 30 minut a usnadnilo nám to hodně práce, protože stavba není přístupná ze všech stran. Nikdy jsem tuhle „show“ neviděl  a i když to stálo nějakou korunu navíc, jsem rozhodnutý čerpadlo objednat i na zalití desky a stropu. Další věc, která mi vyrazila dech byla to, že jsem se po 3 hodinách po pasech prošel :-). Po necelém metru jsme do betonu zatloukli 1 m dlouhé roxory průměr 10 mm a nechali jsme beton 3 týdny uzrát.

V mezičase jsme objednali ztracené bednění, které jsme poté během jednoho víkendu usadili na pasy. Rozhodli jsme se, že již nebudeme ZB šalovat a tak jsme se snažili ho pokládat co nejpřesněji.

Reklama

Dále nás čeká uložení odpadů, urovnání podkladu v desce, navezení stěrku, zhutnění, armování a zalití desky,  ale o tom zase až příště.

Ať se Vám daří Martin a Péťa

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Petra
Martin a Petra (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama