Bagrování a betonování zákl. pásů

Bagrování a betonování zákl. pásů
Příspěvek stavebníka
Dům jsem nechal zaměřit geodetem a než jsem před výkopem vytáhl roxory vyznačující rohy domu natlouk jsem do země víčka pet lahví. Jednoduše jsem přenesl délky a šířky prodloužené přesně o jeden metr na každé straně a do každého bodu zapíchl dlouhý hřebík zakončený víčkem. Když jsem po výkopu natáhl přes hřebíky s víčky provázky které se mi protly, mněl jsem zpátky vytýčený půdorys domu.

Je dobré sehnat zkušeného bagristu, základová spára musí být rovná, stejnoměrně široká a hluboká. Pokud budete mít štěstí  tak nebudete muset rozšiřovat spáru jako já rýčem a nestrávíte půl dne ve výkopu dočišťováním spáry. Jen pozor na to že pokud si necháte sypat hlínu mezi pásy nepůjdou zaměřit úhlopříčky domu k založení  první řady ZB. Mne to netrápilo, mněl jsem rohy zaměřené a označené.

Jestli máte svažitý pozemek jako já je dobré nejnižší část zabednit dřevem, nemusíte potom kopat zbytečně hluboké základy. Postačí vám  jen pár prken a hřebíků. 

Zemnící pásek 30/4mm jsem roztahoval přímo ve výkopu. Jeden konec přišlápl můj 20kg syn a já ho rozkutálel výkopem. Prodává se na kila, jedna role má kolem 26 metrů, mně stačila role a půl, dvě  ploché svorky na pásek + čtyři svorky s drážkou na vyvedení drátu 8mm v každém rohu. Zemnící drát jsem vyvedl vnitřkem ztraceného bednění metr nad základovou desku, zkrátit půjde vždycky.

Reklama

Do spáry jsem usadil dřevěné kastlíky a zbytky PVC trubek na přípojku vody, kanalizace a elektřiny. Je lepší mít jeden otvor navíc než probíjet sbíječkou 50cm betonu.

Spáru jsem vylil pomocí domíchávače. Korytem jsme se dostali maximálně do poloviny domu, ale pomocí dvou šikovných pomocníků se to dalo rozpádlovat rovnoměrně po celém obvodu. Beton byl docela řídký a šlo do dobře, vylití trvalo asi půl hodiny což byla doba určená k odběru betonu za delší zdržení mixu se platí. Po odjezdu mixu jsem natáhl provázky k určení nulového bodu kde jsem zjistil že protilehlé rohy mají rozdíl 20cm. Nezbývalo nic jiného než beton přemístit z jednoho rohu do druhého. Nakonec jsem beton ve spáře stáhl pomocí 4metrové desky.

Počkali jsme asi 3 hodiny na mírné zatuhnutí betonu, přes víčka pet lahví natáhli provázky a začali ukládat první řadu ztraceného bednění.  Po zatuhlém betonu se dalo chodit a tvárnice šly bezvadně usadit. Stačilo poklepání palicí přes dřevěný špalek nebo seškrábnutí betonu rýčem a tvárnice byla přesně v rovině. Na konci dne jsme ještě zabili do betonu přes otvory ZB roxory o průměru 10mm a už nechali beton v klidu tuhnout.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Marian a Jana
Marian a Jana (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama