Demolice – Projekt / Stavební povolení

Autor: Péráci (4 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
1. 5. 2024
0 komentářů
Demolice – Projekt / Stavební povolení
Příspěvek stavebníka
Od žádosti o demolici po výkop základů. Leden-Listopad/2021.

Demolice

Jelikož jsme koupili pozemek se starým domem s přístavkem + dlouhou stavbou v níž byla malá garáž, kotelna s kotlem v jámě, ze které vedly teplovodní trubky betonovým kanálem do domu, prádelna a nad tím celým byla půdička plná pokladů + dřevěnou trojkůlnou s uhlím a dalšími poklady, bylo třeba zažádat o demolici. Starý dům již nebyl vhodný jakkoliv opravovat. Stál na hranici pozemku a i náš nový jsme chtěli na stejném místě, vzhledem k (ne)velikosti pozemku, postavit.

Nabízelo se, jak se to tak někdy dělá nebo dělávalo, jít cestou „rekonstrukce“, strhnout starý a postavit nový, téměř stejný. Zachovali bychom si staré číslo popisné a ušetřili se dalšího papírování s úřady, ale nechtěli jsme s nimi v budoucnu riskovat jakékoliv tahanice.

V lednu jsme oslovili projektanta, aby nám vytvořil dokumentaci pro demoliční výměr. Ten nás upozornil, že máme na přístavku eternitovou střechu a bude nutné ji likvidovat ekologicky a s patřičnými doklady. Museli jsme proto v rámci řízení na odbor životního prostředí, kam jsme následně dokladovali, že byl azbest ekologicky zlikvidován. Na toto jsme najali firmu AVE, která přistavila kontejner, odvezla eternit a vystavila nám potvrzení. A samozřejmě fakturu.

Začátkem března jsme z úřadu obdrželi povolení k odstanění stavby. Pozemek byl tou dobou už rok a půl náš a průběžně jsme ho vyklízeli, třídili věci, prostě odbordelovali a využívali jako zahradu. Teď nás čekalo jaro a léto bourání, shozu tašek ze všech střech, stažení krovů a čistění cihel na prodej.

Po 2000 kusech jsme to vzdali. Pár korun, trochu radosti a obdivu od kupujících, ale i klepání na čelo jiných nám to vyneslo. Na druhou stranu kovový odpad z demolice a pozemku + prodané „poklady“ na internetových bazarech v konečném součtu nejsou vůbec zanedbatelná položka.

Na finální bourání, odbagrování a odvoz suti už jsme najali techniku, která nám pozemek srovnala.

Demolice – Projekt / Stavební povoleníDemolice – Projekt / Stavební povolení

Hledání projektanta

Při hledání projektanta je určitě namístě rozhodit všechny sítě a vyzvídat u známých a stavebníků  (nejlépe podobně náročných na detail jako jste Vy). A pokud se s projektantem nepracuje dobře, s jednáním, prací a přístupem nejste spokojeni, spolupráci ukončit. Je to Váš dům, Vaše peníze. Tuto chybu jsem udělal u mého prvního domu.

Reklama

Našli jsme

Ze zdrojů v našem okolí jsme nezávisle dostali dvě doporučení na téhož projektanta. Po několika málo schůzkách, návštěvě našeho pozemku a pěti nebo šesti studiích, v průběhu schůzek  vypracovaných, jsme se domluvili na spolupráci, včetně vyřízení stavebního povolení. V průběhu času se v projektu nebo při samotné výstavbě ještě několik změn provedlo. Změny si zapisujeme, zakreslujeme nebo hned projektantovi hlásíme, aby mohl výkresy aktualizovat a souhlasily pak ke kolaudaci.

S ohledem na velikost pozemku a zastavěnou plochu jsme rychle došli k podkrovnímu domu. V přízemí je předsíň, tech. místnost, pracovna, koupelna, spíž a kuchyně propojená s obývacím prostorem, ze kterého vede otevřené schodiště do podkroví. Tam jsou dva pokoje, komora, WC, koupelna a ložnice se šatnou.

Atypy

Pokud si na domě Vy nebo projektant vymyslíte cokoliv atypického, rozhodně chtějte mít předem výkresově podložené stavební a materiálové provedení onoho prvku. My se s tím setkali u překladů šikmých štítových oken, ale i „obyčejného“ překladu nad HS-portálem, který už systémové řešení od Porothermu, pro jeho délku, nemá. Zkušený profi stavebník s praxí si s tím poradí, ale za pochodu si sám vymýšlet a provádět.. Ušetříte pár bezesných nocí.

Obrňte se také před nejbližším okolím.. „Co jste si to vymysleli?“ „To bude stát peněz navíc.“ „Protopíte zadní část těla!“ Vzdálenější okolí Vás ale nabije.. „Ty jo, to je moc hezký.“ „Konečně něco trochu jiného.“

Reklama

Pro vizualizace a nákres používám Google SketchUp. Za roky používání se osvědčil nejen na stavbu. Je opravdu jednoduchý.

Náklady

Název položkyCena
Vyjímka - stavba na hranici pozemku
500 Kč
Projekt vč. stavebního povolení
95 000 Kč
Technika, suť
120 000 Kč
"Poklady" - bazar
-40 000 Kč
Kovový odpad
-25 000 Kč
Likvidace azbestu
8 000 Kč
PD k demiločnímu výměru
5 000 Kč
Celkem163 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Péráci
Péráci (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama