8. část - Přípojka elektřiny a vody

Autor: Véna (11 příspěvků)
13. 4. 2024
0 komentářů
8. část - Přípojka elektřiny a vody
Příspěvek stavebníka
aneb "neplaš, času dost"..

Úvod k přípojkám

Na našem pozemku nebylo krom vysoké trávy nic, co by připomínalo nějakou přípojku, takže jsme vše museli vybudovat nově. Jednalo se o poměrně dlouhé vedení, kdy jsme museli jít pod naší příjezdovou cestou na vzdálenost cca. 75 m.

Elektřina

V lednu 2022 jsem na ČEZ podal žádost o připojení. Manželka sice říkala, že je to moc brzy a je "času dost", ale zpětně to bylo akorát. Klasicky jsem zaplatil poplatek a čekal. Po nějaké době se mi někdo z ČEZu ozval, že se jedná o připojení delší než 50 m od posledního sloupu a že pokud chci připojit tak cajk, akorát to bude stát asi 300k. Na to jsem pánovi řekl, že to zase není cajk pro mě.

Byl ale velmi konstruktivní a řekl, že to ještě probere s kolegy a zavolá. Opravdu za pár dnů volal, že pokud budu souhlasit s tím, že se tam zbudují najednou 2 přípojky, tak to zamázne ČEZ v rámci nějaké podpory rozšíření venkova. Začala se tedy dělat dokumentace přípojky. S panem projektantem jsem měl dost příhod, kdy v tom projektu trochu zmatoval a měli jsme občas horké chvilky se sousedy a úřady.

Nakonec vše dobře dopadlo a bylo vydáno stavební povolení přípojky. Na to si ČEZ vysoutěžil místní borce, kteří to tu mají v malíčku. Ať je z toho ale jasná časová osa - přípojka se začala fyzicky kopat 23. 11. 2023. Přípojka byla za 2 dny na světě, elektrik man mi osadil pilíř a mohlo se kolaudovat. Po kolaudaci v lednu 2024 (tzn. 2 roky od žádosti!) bylo hotovo, ČEZ osadil elektroměr a od té doby svítím za svý :-)

8. část - Přípojka elektřiny a vody
Reklama

Přípojka vody

Kluci od bagru co kopali elektriku vypadali, že je s nimi domluva, tak jsem se se s nimi hned domluvil, že vedle elektriky kopnou drážku pro vodu. Na vodárnách jsem se s paní domluvil na přesný den a hodinu, kdy přijedou chlapci napojit moji přípojku na řad.

Koupil jsem vodoměrnou šachtu Modulo a hadici. Opět jsem měl štěstí na lidi a ti chlapi od elektro přípojky mi pomohli usadit šachtu i napojit tu přípojku. Výkop od domu k přípojce jsem měl již připraven předem a byla to tím pádem akce na dopoledne. Tzn. ve stejný den proběhla jak elektro, tak vodovodní přípojka.

Byl jsem happy, protože to byla pro vodárny skoro poslední akce ten rok, protože za 3 dny začalo mrznout a napadal půl metr sněhu - vtipná story je, že když jsme bagrem odhrnovali z příjezdové cesty sníh, tak jsme si tu vodoměrnou šachtu samozřejmě vyrazili ze země :-)

8. část - Přípojka elektřiny a vody

Kanalizace

V obci zatím nemáme kanalizaci, ale už se dělá projektová dokumentace. Proto jsem si výkopem přitáhl k hlavní cestě i kanalizační potrubí, ať už pak nemusím do cesty vrtat. Vše jsem pořádně nafotil s metrem, abych to ještě někdy v té zemi našel. Uvidíme, jak se obci bude dařit, ale snad to bude brzy hotové a té kanalizace se dočkáme.

Reklama

Závěr

Zpětně mě mrzí, jsem si si nepřitáhl k domu i plyn. Zjistil jsem, že pokud bych přípojku pak přepsal na distributora plynu, dostanu zpět 70 % nákladů. Obecně kdybych celý dům řešil znovu, asi bych se výrazně více zamyslel nad způsobem vytápění.

Máme teď TČ Nibe, kde byla pořizovací cena oproti plynovému kotli astronomická. Snad to bude aspoň fungovat, jak má. Kdybych to tepelko už neměl doma, možná bych do té cesty ještě kopl a ten plyn přivedl. Teď už se mi ale nechce, protože jsem si po dodělání přípojek dovezl 100 tun recyklátu a cestu alespoň trochu zkulturnil a dá se po tom konečně hezky jezdit.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Véna (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama