Mám parcelu - mám domov!

Autor: Stavebnice (2 příspěvky)
Kategorie: Pozemek
3. 5. 2024
0 komentářů
Mám parcelu - mám domov!
Příspěvek stavebníka

Tady Vše začíná! Do dneška jste si jen představovali, jak asi bude Váš vysněný pozemek vypadat. Bude to čtverec nebo nudle? Bude u hlavní cesty nebo u lesa? Svah nebo rovina? Jací budou sousedi? A dalších milion otázek, které vyvstanou na mysl... Ale když už víte, jak přesně ta parcela vypadá, to je ta chvíle! Můžete místo představ začít plánovat!

Neříkej hop . . .

V minulém článku jsem Vám popsala jakým způsobem jsem pozemek hledala. Zde je pokračování, jak jinak než s dobrým koncem. Od prvního vyhledávání v realitkách uplynulo několik let. Na stavbu domu jsem nepospíchala. Zásadní pro mě byla lokalita. Nikdo z místních se pozemků zbavovat nechce. Nezbylo mi, než zkusit vyhledat majitele opuštěných zahrad na katastru nemovitostí.

Vybrala jsem i dle územního plánu několik vhodných parcel a začala s písemným oslovováním majitelů. Tak jako to dělají realitky. Hanba mě fackovala a já si připadala jako lump, který narušuje lidem soukromí. Na začátku každého dopisu jsem se hluboce omlouvala a vysvětlovala svou situaci. Sdělila jim svůj záměr a žadonila. Do každého dopisu jsem přidala zpáteční poštovní známku a obálku se zpáteční adresou, aby náhodou protistrana neměla výdaje. V dopise byl uvedený i telefon a emailová adresa.

Panečku, to jsem rozvířila vody. Někteří lidé ani nevěděli, že takové pozemky vůbec vlastní. Někteří děkovali, ale soucitně sdělovali, že se musí rozmyslet, a už nereagovali. Další lidé mě dle očekávání odmítli rovnou a část vůbec neodpověděla. Vypadalo to všelijak a já už ani nedoufala.

Pamatuji si to jako dnes. Léto 2018, neděle večer a změnil se mi život. Zazvonil telefon a příjemný hlas na druhé straně mi oznámil, že parcelu kterou jsem poptávala chce majitelka prodat. Štěstím jsem nemohla mluvit. Tehdy jsem ale nevěděla, že celý proces bude trvat téměř 3 roky. Neříkej hop, dokud nepřeskočíš!

Můj nový domov

Mám velkou radost. Hned druhý den táhnu partnera na ono kouzelné místo. Nemá slov, pozemek je tak zarostlý, že se na něj ani nedostaneme. Je odtud ale nádherný výhled na skály, lesy a louky. Dolů do údolí se klikatí silnice lemovaná domky.

Pozemek je svažitý, hned u silnice, ale taky asi 50 metrů od lesa. Dlouhý je skoro 60 metrů a v nejširším místě má 24 metrů, celkem jde o plochu cca 1300 m2. Na to, že jsem původně chtěla 500 je to dost, ale nemám problém pro těch dalších "pár set" metrů vymyslet využití. Za pozemkem je polní cesta takže by se dal využít přístup na pozemek z obou stran. A to se mi při stavbě bude hodit.

Tvrdá realita

Jak již jsem na začátku předeslala. Odkup pozemku byl zdlouhavý a složitý. Majitelka již měla na zahradu zpracovanou studii a pozemek chtěla prodat až jako stavební parcelu s vyřízenými hlavními úkony - sjezd, el. přípojka a vodovodní přípojka. Chápu to, ale mrzí mě, že budu muset zase jen čekat. Majitelka tehdy odhadovala vyřízení daných úkonů na půl roku. Kolem parcely však jezdím každý den a stále se nic neděje.

Majitelku jsem kontaktovala začátkem roku 2019 a zjistila, že vše zařizuje ze středních Čech, tak je to dost komplikované. Měla už ale domluvenou nějakou firmu na vyčištění pozemku a vybagrování sjezdu. Abych to nenatahovala,....

Jaro 2019 - vybagrovaný sjezd
Léto 2019 - kácení sadu (ovšem bez úklidu)
Podzim 2019 - vodovodní přípojka
Léto 2020 - el. přípojka (díky Covid-19)
Jaro 2021 - podpis kupní smlouvy (díky Covid-19)

Takhle pěkně se to natáhlo, ten poslední rok už jen vlastně kvůli Covid-19. Hned začátkem roku 2020 měl nastoupit distributor el. sítě a hned potom podepsat smlouva.


Na pozemku mám sloup - znamenalo to natáhnout kabel s přípojkou, která je umístěná na tomtéž sloupu, asi o 2 m níže. Pro info - zažádáno začátkem roku 2019 a všechny ostatní úkony již byly dlouho dopředu vyřízeny.

Reklama

Úklid

Koupila jsem pozemek kde je povolený sjezd na komunikaci, přípojka vody a elektřiny. Ale jinak to byl prales! Úklid trval asi 3 měsíce. Nejprve nastalo sekání keřů a vyrývání kořenů, to asi trvalo nejdéle. Průběžně se pálily větve a ostatní porosty.

Dále přišlo na řadu odstraňování pařezů, na to jsme museli povolat velký bagr. Práce pro něj to byla asi na půl dne. Pár kamarádů přišlo rozštípat pařezy a opět se pálilo. V poslední fázi jsem měla na víkend půjčené minirypadlo, na kterém jsme se od rána do večera střídali, aby jsme vytvořili tak nějak celistvý povrch a vytvořili plac pro stavební boudu.

Dalším krokem bylo pokácení vzrostlého stromu vedle výjezdu a kontrola a prořezání objemného javoru arboristou.

Plánování

Během doby kdy jsem měla parcelu "rezervovanou" jsem ale stihla vyřídit spoustu věcí. Jelikož se parcela nachází v chráněné krajinné oblasti, má svá specifika, která se musí dodržet. Pro příklad uvedu jen pár: zastavitelná plocha max. 30 % parcely; sklon a barva střechy; půdorys domu; barva fasády; a další. Pro Vaši představu - v této lokalitě je i určen poměr materiálu z kterého bude Váš plot (beton, dřevo, kov).

Mám štěstí, že se mi líbí klasické chalupy, ale třeba taková poloroubenka mi byla zamítnuta - Již není v této oblasti žádoucí i když zde má svou tradici. Ale asi záleží, kdo zrovna sedí na židli z které se rozhoduje - loni ve vedlejší vesnici známí postavili srub.

Nechala jsem si od několika známých a přátel doporučit projektanty a se dvěma jsem si dala schůzku. Na čtverečkovaném papíru jsem měla v měřítku 1:50 narýsovanou klasickou chaloupku, tak jak jsem si ji za tu dobu vysnila. Prvnímu projektantovi se moje vesnické stavení s podkrovím nelíbilo. Jen jak moje "obrázky" viděl, začal mě přemlouvat na portál do zahrady a proč na tak velkém pozemku nepostavím raději bungalov. Na dalších zásadních věcech jsme se neshodli, a tak jsem pánovi pěkně poděkovala a rozloučili jsme se.

Z této etapy budování domova jsem si odnesla to, že sebelepší architekt nebo projektant nepromění Vaše sny ve skutečnost, pokud se nesjednotíte tak nějak lidsky.

Schůzka s druhým doporučeným projektantem byla jako nebe a dudy. Energický člověk s úsměvem od ucha k uchu. Přesně moje krevní skupina. Z mého návrhu byl nadšený. Plácli jsme si ještě ten den a za týden jsem měla v emailové schránce první nástřel a půdorysy. Pan inženýr moje podivení konstatoval pouze tím, že kolegyně hodila do počítače můj návrh a okótovala jej.

Že jsem měla dobrou ruku na projektanta se mi potvrdilo už záhy, ale o tom více v dalším článku...

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Minyrypadlo - půjčovné
3 000 Kč
Arborista
15 000 Kč
Bagr s obsluhou
5 000 Kč
Celkem23 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Stavebnice
Stavebnice (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama